Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις

Πριν από 34 χρόνια, μεταξύ 27 και 29 Φεβρουαρίου του 1988, με την οργάνωση των αρχών του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν και σε συνεννόηση με τις αρχές επιβολής του νόμου, έλαβε χώρα το πογκρόμ εναντίον του Αρμενικού πληθυσμού της πόλης Σουμγκάιτ. Το πογκρόμ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αρμενίων -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- και τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων άλλων Αρμενίων. Η αρμενοφοβία και η απειλή χρήσης βίας παραμένει  κρατική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν. Η πολιτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες που έχουν ως στόχο μια περιοχή με ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα.

1. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2022, με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία, ξεκίνησε να λειτουργεί μια προσωρινή εικονική έκθεση με θέμα «Σουμγκάιτ 1988», αποκλειστικά στη δημοφιλή ιστοσελίδα exhibbit.com. Η έκθεση είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι αφιερωμένη στο πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων στην πόλη Σουμγκάιτ του Αζερμπαϊτζάν. 

Η εικονική έκθεση, η οποία αποτελείται από τέσσερα βασικά μέρη, βασίζεται σε αρχειακό υλικό.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η προϊστορία του πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων στην πόλη Σουμγκάιτ του Αζερμπαϊτζάν που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1988, στο δεύτερο μέρος, τα πιστοποιητικά θανάτου ορισμένων από τα θύματα, ενώ στο τρίτο και τέταρτο μέρος παρατίθενται οι αντιδράσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων, των Διεθνών ΜΜΕ και των θεσμών. 

Η εικονική έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 26 Μαρτίου του 2022.

Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος: https://publish.exhibbit.com/gallery/754794031484508736/marble-gallery-84819/?v=20220225104402&fbclid=IwAR1fEfecov1mTUfdtp_9fYj4OQUY40B9DbRGzOiNIgVCrp8jE59lI7_pB_o    

2. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας με αφορμή την 34η επέτειο από το πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων στο Σουμγκάιτ.  

Πριν από 34 χρόνια, μεταξύ 27 και 29 Φεβρουαρίου του 1988, με την οργάνωση των αρχών του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν και σε συνεννόηση με τις αρχές επιβολής του νόμου, έλαβε χώρα το πογκρόμ εναντίον του αρμενικού πληθυσμού της πόλης Σουμγκάιτ. Το πογκρόμ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αρμενίων -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- και τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων άλλων Αρμενίων.

Μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια εναντίον των Αρμενίων, που είχαν ως στόχο τη βίαια καταστολή της δημοκρατικής έκφρασης της βούλησης των Αρμενίων του Αρτσάχ και της άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση -σύμφωνα με τους υφιστάμενους νομικούς μηχανισμούς- συνεχίστηκαν αργότερα στο Μπακού, το Κιροβαμπάντ και σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό. Το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στη δεδηλωμένη βούληση του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ για ελεύθερη και ασφαλή ζωή στην πατρίδα του, εφαρμόζοντας μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας κατά των Αρμενίων, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας που εξαπολύθηκε εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι σφαγές των Αρμενίων στο Σουμγκάιτ προκάλεσαν έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχετικό καταδικαστικό ψήφισμα.

Ακολουθώντας την ίδια πολιτική, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν πλήρη εθνοκάθαρση όλων των αρμενικών οικισμών τους οποίους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κατά την επίθεση εναντίον του Αρτσάχ, στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Οι αζερικές δυνάμεις πήραν σκληρή εκδίκηση εις βάρος πολλών κρατουμένων πολιτών και αιχμαλώτων πολέμου, ενώ κατέστρεψαν και βεβήλωσαν αρμενικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και ιερά.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του ΟΗΕ, σχετικά με την εφαρμογή προσωρινών μέτρων στο πλαίσιο της “Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων”, η οποία εκδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021, κατέδειξε το γεγονός ότι, περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά τις θηριωδίες στο Σουμγκάιτ, το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική του φυλετικού μίσους εναντίον των Αρμενίων και την καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

3. Στην έγκυρη Ελληνική εφημερίδα «Η Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύθηκε το άρθρο της κα. Άννα Αστβατσατουργιάν Τερκότ «Η εθνοτική βία κατά των Αρμενίων θα επαναληφθεί, εκτός εάν…» Η Άννα Αστβατσατουργιάν Τερκότ είναι διακεκριμένη αρμενο-αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια. Κα. Άννα Αστβατσατουργιάν Τερκότ ήταν μάρτυρας του πογκρόμ που διαπράχθηκε μεταξύ 27 και 29 Φεβρουαρίου του 1988 στο Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, βιώνοντας  τον αντιαρμενισμού. Στο άρθρο της κα. Άννα Αστβατσατουργιάν Τερκότ περιγράφει το πώς πριν από τρεις δεκαετίες στο Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν – στο Σουμγκάιτ, στο Μπακού και στο  Κιροβαμπάντ με την οργάνωση των αρχών του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, έλαβε χώρα το πογκρόμ εναντίον του Αρμενικού πληθυσμού της πόλης Σουμγκάιτ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αρμενίων -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- και τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων άλλων Αρμενίων. Επίσης, στο άρθρο παρουσιάζονται οι  πιθανές συνέπειες της παρούσας αντιαρμενικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν για τον Αρμενικό λαό. 

Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/334030_i-ethnotiki-bia-kata-ton-armenion-tha-epanalifthei-ektos-ean    

About Post Author

+ There are no comments

Add yours