Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το παρασκήνιο και τα μηνύματα της Αθήνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα, Παρασκευή (26/06), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο η επικοινωνία έγινε ως μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνομιλία ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση είχε φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα με απειλές από την Άγκυρα και επίδειξη δύναμης από την ελληνική πλευρά νοτίως της Κρήτης.

Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «εμείς θέλουμε να διατηρούμε την επικοινωνία με την Άγκυρα, ωστόσο χρειάζονται δύο σε έναν διάλογο».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία οριστικοποιήθηκε μετά από συνεννόηση ανάμεσα στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και υπεύθυνη θεμάτων ΕΕ, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Κατά τις ίδιες πηγές, η ατζέντα των δύο ηγετών περιελάμβανε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως η πανδημία, και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό το φως της σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της ΕΕ που αφορά στο άνοιγμα των συνόρων για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας και θα μπορούσε να θεωρηθεί τυπική. Υπενθυμίζεται δε ότι κατά την κρίση στον Έβρο το Μάρτιο ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει πως δεν βρίσκει το λόγο να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star είχε δηλώσει τα εξής: «Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πως θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours