Ελπίδες για φως στην άκρη του τούνελ – Σίγουρη η παράταση του lockdown, την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για άρση των περιορισμών

Οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown και όσα θ’ ακολουθήσουν θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι επόμενες ημέρες έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι αυτές που θα κρίνουν οριστικά τι μέλλει γενέσθαι με το lockdown, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει. Τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα, παρά τους αυξημένους πάλι θανάτους και το νέο διαδοχικό ρεκόρ διασωληνωμένων, δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης ή και κάποια μείωση, με τις ελπίδες κυβέρνησης και ειδικών να είναι πως η πτωτική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.

Οριστικά πάντως το lockdown δεν πρόκειται να τελειώσει την ερχόμενη Δευτέρα: όπως είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown και όσα θ’ ακολουθήσουν θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως π.χ. την 7η Δεκεμβρίου (σ.σ.: μία εβδομάδα μετά τις 30 Νοεμβρίου). «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα που θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας ασφαλώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να μη δώσει ένα μήνυμα χαλαρότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη τήρηση των μέτρων.

Μάλιστα, και οι ειδικοί και η κυβέρνηση επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού και τούτο φαίνεται ότι αποτελεί το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστερημένη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και τη διατήρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα – μαζί, βέβαια, και με τους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο, στο Μαξίμου τονίζουν ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, προκειμένου ν’ αποφευχθεί ένας νέος γύρος χαλαρότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του φαινομένου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα σχολεία θα ανοίξουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – στις 7 Δεκεμβρίου. Πέραν τούτου, όμως, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σενάρια, πλην των απαγορεύσεων που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα ως προς τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, θυμίζοντας το Πάσχα που πέρασε και συνέπεσε με το πρώτο lockdown. Ως προς τα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, το σίγουρο είναι, επίσης, ότι δεν θα λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εσωτερικός τουρισμός στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή:thecaller.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours