Δημοσκόπηση: Γνώριζε για τις υποκλοπές ο Κ. Μητσοτάκης

Ενώ το θέμα των υποκλοπών-παρακολουθήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αναμένονται νέες αποκαλύψεις, τα ευρήματα της έρευνας πολιτικής επικαιρότητας της Prorata αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που προσπαθούν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη.

Σε συντριπτικά ποσοστά οι πολίτες εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για τις υποκλοπές και ότι στη λίστα παρακολουθήσεων βρίσκοντν υπουργοί, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης ανά ηλικιακή ομάδα και κομματική προτίμηση:

  • Το 53% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για ορισμένες μόνο από τις υποκλοπές
  • Στις ηλικίες έως 34 ετών. εκτίμηση συμμερίζεται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (80%) ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος
  • Το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κυβέρνηση είχε δημιουργήσει δίκτυο παρακολούθησης διάφορων αξιωματούχων και άλλων παραγόντων, ενώ αρνητικά απαντά το 25%. Καταφατικά τοποθετείται το 98% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και  το 78% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό πέφτει στο 27% για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Από αυτούς που πιστεύουν ότι υπήρχε δίκτυο παρακολουθήσεων, οι 8 στους δέκα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση. Την εκτίμηση αυτοί συμμερίζονται και περίπου οι μισοί (53%) από τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους της ΝΔ.

Διχασμένες (50-50) είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον 9 στους 10 (ποσοστό 94%) θεωρούν επιβεβλημένη την παραίτηση, έναντι 52% του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της παραίτησης τάσσεται μόνο το 3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

sofokleousin.gr

About Post Author