Την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην έγκλιση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ψήφισαν 184 βουλευτές έναντι 109 κατά επί συνόλου 293 ψηφισάντων.

Στην μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα στην οποία εξετάστηκαν αρκετές περιπτώσεις άρσης ασυλίας, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε επίσης την άρση της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου του ΜέΡΑ25, του Γιώργου Καμίνη (ΚΙΝΑΛ), ενώ αντιθέτως αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του Γιάνη Βαρουφάκη επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση (Κουρτάκης κατά Πολάκη) η Ολομέλεια είχε ψηφίσει παλαιότερα την μη άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης έκλεισε με μαντινάδες επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απειλές περί επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (“θα σας ρίξουμε”, ο αετός θα ξαναπετάξει κ.λπ.), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιάννη Μπούγα της ΝΔ.

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον κ. Πολάκη ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα γύρω από την άρση της ασυλίας του με στόχο “να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών ώστε να περιορίσουν την κριτική τους, να σιωπήσουν, να κάνουν πίσω σε σχέση με θέσεις, απόψεις, αξιολογικές κρίσεις, γνώμες, πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα”.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας έθεσαν ως παρεμπίπτον ζήτημα να μην συζητηθεί η άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη και της κας Αδαμοπούλου.

Περαιτέρω, η κρίση της Επιτροπής, κατά την οποία ‘‘στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ανωτέρω Βουλευτού δεν συνδέεται με την πολιτική και κοινοβουλευτική της δραστηριότητα και η δίωξή της δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα’’, είναι μη νόμιμη, διότι παρόμοιος έλεγχος χωρεί κατά την εξέταση αιτημάτων άρσης ασυλίας κατ’ άρθρο 62 και όχι κατ’ άρθρο 61 του Συντάγματος, που έχει εδώ εφαρμογή. Επίσης η πρόταση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για την άρση της ασυλίας του Βουλευτή Παύλου Πολάκη δεν μπορεί να συζητηθεί, γιατί προσκρούει στη διάταξη του άρθρου 83 παράγραφος 8 του Κανονισμού, που προβλέπει ότι νέα αίτηση για δίωξη που στηρίζεται στα ίδια πραγματικά γεγονότα είναι απαράδεκτη. Και αυτό, γιατί τα πραγματικά στα οποία βασίζεται η νέα μήνυση είναι τα ίδια για τα οποία η Βουλή έχει ήδη αρνηθεί να παραχωρήσει την άδειά της για την άρση ασυλίας του Βουλευτή”.

Ο κ. Μπούγας για την ουσία της άρσης είπε τα εξής: “η προηγούμενη έγκλιση νομίζω ότι είναι εντελώς άσχετη. Αναφερόταν σε ιστοσελίδες της εκλογικής περιφέρειας του συναδέλφου του κ. Πολάκη για γεγονότα εντελώς διαφορετικά από αυτά τα οποία σήμερα έχουμε ενώπιόν μας και πρέπει να εξετάσουμε με την έγκλιση του θιγόμενου και βέβαια, σε άλλον χρόνο. Επομένως, τα πραγματικά περιστατικά, όπως ακριβώς νοούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν είναι τα ίδια. Είναι εντελώς διαφορετικά”.

Πηγή:capital.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours