Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες». Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό». Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας.

“Οι ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι κοινωνικό πείραμα και σάς καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα να σωθούν ανθρώπινες ζωές”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία και τον εμβολιασμό σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, “ένα μικρό χωριό”.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο κι έπειτα η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύρια πληθυσμού για να διαπιστώσει: “Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας και η συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει. Αποφάσισε να σφυρίξει τη λήξη. Πέρυσι είχαμε 400 περίπου απώλειες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας.

Συγχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι ο βασικός στόχος του τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό εγκαταλείπεται ως στόχος σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκου νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. “Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε γιγαμπάιτς, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές” είπε και πρόσθεσε πως “έχει διπλασιαστεί το ποσοσό ανηλίκων που νοσούν, έχει πάει στο 14%, αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν.

Συγχρόνως είπε ότι η μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στην πανδημίας φαίνεται από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία, ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε, οι υπουργοί απομακρύνθηκαν. “Αλλάζεις την ομάδα όταν η ομάδα καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα” είπε και πρόσθεσε πως “βάλατε τον κ. Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί αναφέρεται στην ατομική ευθύνη και διερωτήθηκε: “Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες; Για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας; Για την ευθύνη σας να απομονώσετε τους αντιεμβολιαστές, ενώ εσείς τους μοιράζετε χρήμα για να λένε ότι η πανδημία είναι ένα μασονικό σχέδιο για μείωση του πληθυσμού. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε ότι το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό, ότι έχουμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και ότι σε σχέση με το 2020 έχουμε περισσότερους 8.400 θανάτους ανεξάρτητα από την πανδημία. “Οι θάνατοι που δεν αποδίδονται στον κόβιντ είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την Ευρώπη” είπε.

Συμπλήρωσε πως οι πολίτες γνωρίζουν ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πάντα στάση ευθύνης. “Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις, μιλάμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα για νέες επεξεργασμένες προτάσεις, είναι όμως υποχρέωσή μας ωστόσο να κάνουμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει το δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία”.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours