Με την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει διαρκώς ημέρα με την ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε νέο επίδομα βενζίνης με καλοκαιρινό fuel pass για τις διακοπές.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η παρέμβαση για το επίδομα καυσίμων θα γίνει το επόμενο διάστημα και σημείωσε ότι η χώρα αντέχει δημοσιονομικά για να υλοποιηθεί η παρέμβαση. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα δοθεί μια ανάσα στις μετακινήσεις των πολιτών κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές όσον αφορά τα έξοδα των καυσίμων.
Τo νέο Fuel Pass για τις διακοπές το καλοκαίρι
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε:
«Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες.
Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.
Είχε προηγηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε αναφέρει πως θα υπάρξει νέα παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην αμόλυβδη βενζίνη, όμως δεν διευκρίνισε τον τρόπο, αλλά και τον χρόνο που αυτή θα γίνει.
Τα δύο σενάρια για επιδότηση βενζίνης
Με βάση τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης δύο είναι οι λύσεις που εξετάζονται για την ακρίβεια στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσει απευθείας στην αντλία, με επιδότηση 20-30 λεπτά το λίτρο και από την άλλη εξετάζεται να υπάρξει νέος γύρος αιτήσεων, ίσως και με περισσότερα χρήματα αυτή τη φορά.
Πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή» κάνουν λόγο για δίμηνη παράταση του επιδόματος βενζίνης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, στο πακέτο μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επέκταση του Fuel Pass, διεύρυνση των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται από τα 30-50 ευρώ που ήταν η πρώτη επιδότηση, τα ποσά να φτάσουν τα 40-60 ευρώ, ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ «καθαρά». Ό,τι δηλαδή ισχύει και για το επίδομα ρεύματος.
Η επιδότηση βέβαια απευθείας στα πρατήρια, δηλαδή ουσιαστικά χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης για όλους, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, όμως είναι πιο ανέφικτο, αφού εκτιμάται ότι έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος.