Food Pass: Το “Τσοβόλα δώστα όλα” του Μητσοτάκη είναι μόλις 22 ευρώ το μήνα ανά άτομο

Το μέγεθος του αναχώματος από το έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που έχουν χαθεί δύο μισθοί ετησίως από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Από 22 ευρώ ανά άτομο, για κάθε μήνα αρχής, γενομένης το Φεβρουάριο και μέχρι και τον Ιούλιο (6 μήνες) ξεκινά η επιδότηση για αγορές τροφίμων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ότι θα δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά, με βάση βέβαια συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια και όχι οριζόντια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει το “πουγκί”, που θα γεμίσει με τον “έξτρα” φόρο που θα επιβάλλει στα διυλιστήρια και για τον οποίον από την πλευρά των εν λόγω εταιρειών έχει εκφραστεί έντονη αντίδραση, επιλέγοντας αντί να μειώσει τον ΦΠΑ, ή να “κουρέψει” περαιτέρω το έλλειμμα να επιδοτήσει τις αγορές στα καταστήματα τροφίμων και κατά μεγάλο ποσοστό στα σούπερ μάρκετ. Ουσιαστικά έρχεται, παραπλέυρως, να ενισχύσει με περαιτέρω ρευστότητα, κυρίως, τα σούπερ μάρκετ και το ζήτημα είναι εάν και πόσο θα ελέγξει φαινόμενα αισχροκέρδειας, και πέρα από το “καλάθι” όπου προσπαθεί να κατευθύνει το κοινό.

Πόσο όμως επαρκεί αυτό το “Τσοβόλα δώστα όλα” του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν με βάση αναφορές η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν αφαιρέσει, με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από δύο μισθούς ετησίως.

Τα 22 ευρώ

Συγκεκριμένα, με βάση το Υπ. Οικονομικών, από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Όπως αναφέρεται, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η συνολική ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση υπόκειται σε εισοδηματικά όρια που είναι τα 24.000 για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Μάλιστα τα όρια είναι χαμηλότερα από αυτά που ίσχυσαν για το fuel pass 2.

Το μέγεθος του αναχώματος

Ουσιαστικά δηλαδή με βάση τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει π.χ. με 52 ευρώ το μήνα ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές. Το εάν αρκεί αυτό βέβαια θα το κρίνει ο πολίτης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέτρο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “καλάθι του νοικοκυριού” αλλά και τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων.

Στόχος, όπως είπε, είναι “να ενισχύσει τον πολίτη από την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθεί από την πρόσοδο από την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων των διυλιστηρίων” είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι “από το Φεβρουάριο και για 6 μήνες θα καλύπτει το 10% των αγορών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις.”

10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος, μιλάμε για σούπερ μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κτλ”. “Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν στο 80% του μέτρου εάν παίρνουν τη σχετική ενίσχυση από την τράπεζα” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Με βάση, πάντως, την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς (ΕΟΠ), έτους 2021, που διενεργήθηκε σε δείγμα 6.053 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα).

Μάλιστα, τονίζεται ότι το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα. Εάν προσμετρήσει, με πρόχειρο τρόπο, κάποιος/κάποια τον πληθωρισμό, που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 10% για φέτος, τότε η μηνιαία δαπάνη γι’ αυτό το 50% των νοικοκυριών αυξάνεται κατά 129,7 ευρώ και πάει στα 1426,7 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το 22% ανά μήνα αφορούν αφορά στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά. Ακόμη και τα 100 ευρώ σε ένα σύνολο δαπάνης ανά μήνα που μπορεί να υπερβαίνει το 1400 ευρώ δεν ανακουφίζει αρκούντως τον “πονοκέφαλο” της καθημερινής επιβίωσης.

Με βάση τα ανωτέρω, η συνολική ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Ο πληθωρισμός των φτωχών καλπάζει

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι με βάση ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel κάθε πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα και με το πορτοφόλι του νοικοκυριού βιώνει διαφορετικά τον πληθωρισμό, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59% ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%. Κάτι που σημαίνει ότι και πάλι δεν επαρκεί το μέτρο για να καλύψει τις απώλειες.

Οι τιμές στα τρόφιμα

Επίσης μπορεί να επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε 8,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ωστόσο, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. ενέργεια, πλην ηλεκτρισμού, και είδη διατροφής) εκτός από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, πάνω από 10% είναι ο ρυθμός αύξησης μέσα σε ένα έτος των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (18,7%), Κρέατα- γενικά (16,7%),, Γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), Έλαια και λίπη (20,4%), Λαχανικά- γενικά (12,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,6%), Λοιπά τρόφιμα (12,9%), Καφέ- κακάο- τσάι (11,9%).

Είναι προφανές ότι τα 22 – 100 ευρώ ανά μήνα είναι κάτι, αλλά δεν λειτουργεί ως “καταλύτης αλλαγών” – game changer – για την ακρίβεια στα νοικοκυριά. Θα πρέπει, δε, να συνυπολογιστεί ότι και πάλι πολλοί μένουν εκτός λόγω των ορίων.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Τι ίσχυε στο Fuel Pass 2

Υπενθυμίζεται ότι στο fuel pass 2 οι επιδοτήσεις ήταν από 60 έως και 100 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τα όρια για το ατομικό τους εισόδημα στα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα).

Πηγή:news247.gr

About Post Author