Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση ήπια δημοσιονομική προσαρμογή το 2021.

Ύφεση 9,5% προβλέπει για φέτος στην Ελλάδα το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη δήλωση συμπερασμάτων στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής μετά το τέλος του προγράμματος, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για πρόβλεψη χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου για ύφεση 10%.Όπως τονίζεται στην έκθεση, το σοκ της COVID-19 διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, από ανάπτυξη 1,9% το 2019, καθώς το lockdown είχε βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό. To ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αξιοσημείωτα από τον Μάρτιο πάρα τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 6%.

«Η ελληνική οικονομία αναμένεται να υποστεί ύφεση έως 9,5% το 2020, πριν ανακάμψει σταδιακά μεσοπρόθεσμα. Η στενή εξάρτηση της Ελλάδας στον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη. Αναμένεται ανάκαμψη το 2021-22 που θα φτάσει στο 5% ετησίως, που θα υποστηριχθεί από το Πακέτο Ανάκαμψης καθώς και από την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης» επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη». Όπως επισημαίνεται η «έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού». Ενώ σημειώνεται πως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής».

Το Ταμείο χαρακτηρίζει το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης «μεγάλο, έγκαιρο και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

Επίσης, παροτρύνει την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Δείτε την έκθεση του ΔΝΤ ΕΔΩ

Πηγή:sputniknews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours