Τι σπίτι αγοράζετε με 100 χιλιάδες ευρώ – Πόσα θα πληρώνετε κάθε μήνα

Τα ενοίκια αρχίζουν να ανεβαίνουν με ταχύτητα “ακολουθώντας” τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Το Airbnb θα “επιστρέψει” με το τέλος της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, σπρώχνοντας προς τα πάνω τα ενοίκια. Οι τράπεζες αρχίζουν να χορηγούν και πάλι στεγαστικά δάνεια ύστερα από χρόνια αποχής, ενώ η καραντίνα ανέδειξε έντονα την ανάγκη του “δικού μας σπιτιού”.

Όλα αυτά μαζί φέρνουν ολοένα και περισσότερο το ερώτημα στο προσκήνιο: μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσω το δικό μου σπίτι; Στα μεσιτικά γραφεία καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον και εκτιμούν ότι με την πάροδο των μηνών θα γίνεται ακόμη πιο αυξημένο.

Προς το παρόν, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε ακίνητα της τάξεως των 100-120.000 ευρώ. “Φρένο” στις αγορές ακινήτων μεγαλύτερης αξίας βάζει η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν πάνω από το 65-70% της αξίας του ακινήτου.

Έτσι, δεδομένου ότι οι 40άρηδες -αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι υποψήφιοι αγοραστές- διαθέτουν οικονομίες μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ (είτε από αποταμιεύσεις είτε από πώληση περιουσιακών στοιχείων), το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να αποκτηθεί ένα συμβόλαιο της τάξεως των 100.000 ευρώ με δάνειο που δεν θα ξεπερνά τα 70.000 ευρώ. Διότι αυτό το δάνειο, “βγάζει” με τα σημερινά δεδομένα μια δόση της τάξεως των 400 ευρώ τον μήνα, με 20ετή περίοδο αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι ο 40άρης προλαβαίνει να το εξοφλήσει πριν βγει στη σύνταξη, με ένα μηνιαίο κόστος αντίστοιχο με αυτό που θα έδινε για το ενοίκιο.

Ακίνητα

Τι σπίτι αγοράζεις σήμερα με 100.000 ευρώ

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων δείχνουν ανατιμήσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Για παράδειγμα, η μέση τιμή στα βόρεια προάστια σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr ανέρχεται στα 2.373 ευρώ ενώ στα νότια προάστια φτάνει στα 2.703 ευρώ. Στα Δυτικά προάστια η μέση τιμή φτάνει στα 1.373 ευρώ, στα ανατολικά στα 1.574 ευρώ και στο κέντρο της Αθήνας στα 1.553 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό των 100.000 ευρώ παραμένει “αρκετό” για να αποκτηθεί ένα 2άρι ή ένα 3άρι ακόμη και στα βόρεια προάστια. Για παράδειγμα, με 95.000 ευρώ διατίθεται διαμέρισμα 68 τετραγωνικών στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας ή παλαιό διαμέρισμα 74 τετραγωνικών στο Μαρούσι με κόστος 60.000 ευρώ. Με 100.000 πωλείται διαμέρισμα 90 τετραγωνικών και στο Ηράκλειο Αττικής. Για μεγαλύτερες επιφάνειες, θα αναζητήσει κάποιος διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ανά μέτρο για τα διαμερίσματα. Ακόμη και στο Νέο Κόσμο πωλείται διαμέρισμα 70 τετραγωνικών με 90.000 ευρώ.

Από την άλλη στα νότια προάστια, το τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει προκαλέσει η επένδυση στο Ελληνικό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εύρεση μεγάλου διαμερίσματος. Με 90-100.000 ευρώ πωλούνται πλέον οι γκαρσονιέρες των 30-35 τετραγωνικών μέτρων.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours