Τα τρία σενάρια της Moody’s για την ελληνική οικονομία εν μέσω πολέμου (και πανδημίας)

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2022 και στο βασικό σενάριο προχώρησε η Moody’s Analytics, η οποία πάντως σημειώνει πως θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Υπάρχει και ένα αισιόδοξο σενάριο αλλά και ένα απαισιόδοξο με επιστροφή σε ύφεση το 2023!

Τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 και το 2023 εν μέσω διεθνούς αστάθειας λόγω Ουκρανίας, συνέταξε η Moody’s Analytics, βραχίονας του οίκου Moody’s: το βασικό είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στο τρέχον έτος κατά 4,5% (από 5,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ υπάρχει το αισιόδοξο με ανάπτυξη κατά 5,7% αλλά και το απαισιόδοξο σενάριο με μεγέθυνση μόλις κατά 1,9% και επιστροφή στην ύφεση το 2023!

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός: η Moody’s Analytics προβλέπει ότι ο ελληνικός εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κλείσει στο σχεδόν ρεκόρ του 7,7% το 2022, προτού ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3% και στη συνέχεια συγκλίνει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην ανάλυσή της η Moody’s εκτιμά πως σε συνδυασμό με τις ανοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει σε τιμές άνω του 8% το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ο πληθωρισμός θα τροφοδοτηθεί και από τις αυξήσεις των μισθών καθώς οι πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ενταθούν το 2023, προβλέπει η Moody’s Analytics.

Για τον τουρισμό, η Moody’s Analytics σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου το 2021, θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού.

Τα τρία σενάρια

Το βασικό σενάριο της εταιρείας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% τo 2022 και 2,8% το 2023. Σε αυτό το σενάριο η ισχυρή ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση του χρέους κάτω από το 170% του ΑΕΠ και τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2024.

Στο αισιόδοξο σενάριο, γίνεται η υπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τερματίζονται σχετικά σύντομα, ενώ παράλληλα υποχωρεί περαιτέρω η πανδημία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της ζήτησης, με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά 5,7% φέτος και 3,9% το 2023.

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι θα παραταθεί πολύ ο πόλεμος και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Παράλληλα, γίνεται η υπόθεση ότι θα εμφανισθεί νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τον επόμενο χειμώνα, οδηγώντας στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων και ότι θα υπάρξουν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις το 2023, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού. Στο σενάριο αυτό, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,9% φέτος, ενώ το 2023 θα υπάρξει ύφεση 1,5%!

Η Moody’s Analytics σημείωσε πάντως ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν την τελευταία διετία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς περισσότεροι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα.

Πηγή: Protagon.gr

About Post Author