Τα βράδια θα μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα – Τι αλλάζει στις Κυριακές

Τι αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ανοικτά και τα βράδια θα μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα, μετά από απόφαση του οικείου δημάρχου όπως ορίζει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη βουλή.

Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας.

Επισημαίνεται ότι με την ίδια απόφαση του δημάρχου θα ορίζεται και το χρονικό διάστημα  για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, με απόφαση του δημάρχου, θεσμοθετείται  ώστε να δίνεται η δυνατότητα  για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar.

Αλλαγές επέρχονται και στη λειτουργία των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές του Μαΐου και του Νοεμβρίου, που ίσχυαν στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Με την τροπολογία του υπουργείου, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου  (σ.σ. ως συνέχεια της Black Friday) και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Δηλαδή κατά τις χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά δύο Κυριακές (πρώτη και δεύτερη)

Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τις εξής ημέρες:

  • Την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά)
  • Την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων (6η Ιανουαρίου)
  • Την Καθαρή Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων
  • Την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου)
  • Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή)
  • Την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου)
  • Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • Την ημέρα του εορτασμού του Όχι (28η Οκτωβρίου)
  • Την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου) και
  • Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.

About Post Author