Τον Οκτώβριο του 2020 θα καταβληθούν οι επιστροφές των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα ανέφερε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και ενδέχεται τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων να δοθούν τον Σεπτέμβριο».

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι «το επικουρικό σύστημα έχει 1,4 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν και για την καταβολή των αναδρομικών των 8 μηνών».

«Θα τους τα δώσουμε πίσω τους συνταξιούχους γιατί είναι απόφαση του ΣτΕ», συμπλήρωσε. Ο υπ. Εργασίας εκτίμησε ότι θα μεγαλώσει η στέρηση εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι «οι συντάξεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες καθώς οι όποιες έκτακτες ανάγκες παρουσιαστούν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αίτημα του eurogroup η μείωση των ληξιπρόθεσμων στην υγεία

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης, έκανε γνωστό ότι «την επόμενη εβδομάδα με κατεπείγουσα διαδικασία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα της υγείας».

«Πρέπει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στην υγεία, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις γιατί είναι ένα εθνικό θέμα για το οποίο μάλιστα έχουμε δεσμευτεί. Είναι αίτημα του Eurogroup να κλείσουμε το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα στην υγεία και στις συντάξεις και απαιτεί να τα μειώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τη πορεία σύστασης και οργανωτικής διάρθρωσης του e-ΕΦΚΑ και του ψηφιακού μετασχηματισμού του, ο κ. Βρούτσης έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση του συστήματος και στην ψηφιακή σύνταξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Ιούλιο του 2020 να εκδίδεται ψηφιακά το 40% των νέων αιτήσεων, τον Ιανουάριο το 55% και μέχρι το Δεκέμβριο το 80%-85%. Με το πιλοτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, εκδόθηκαν οι πρώτες 578 νέες ψηφιακές συντάξεις με το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

600 εκατομμύρια μείον το ταμείο

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, επεσήμανε ότι η στέρηση εσόδων εμφανίζεται να είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ, -σε σχέση με πέρσι είναι της τάξεως του 7,3%- ωστόσο όπως επεσήμανε, η εικόνα αυτή είναι πλασματική γιατί η πορεία τους δεν έχει κριθεί καθώς επηρεάζονται από σημαντικούς παραμέτρους που τώρα δεν συνυπολογίζονται και είναι:

-η επανεκκίνηση της οικονομίας

-ένα μεγάλο μέρος της καταβολής των εισφορών από μη μισθωτούς μεταφέρθηκε χρονικά και οι εργοδότες μπορούν να τις πληρώσουν σε δύο δόσεις από το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

-οι εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου του Πάσχα

-οι εισφορές των μη μισθωτών υπολείπονται κατά ένα μήνα λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής των εισφορών.

Η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία και κατά 50% οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις, ενώ εξέφρασε ανησυχία, για τα μεγάλα ελλείμματα τόσο στον ΕΦΚΑ, που όπως είπε, «τους τελευταίους πέντε μήνες εμφανίζει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ», όσο και στο «Ταμείο Επικουρικών Συντάξεων, που κάθε μήνα καταγράφει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, εκτιμώντας ότι μπορεί το έλλειμμα να φθάσει και στα δύο δισ. ευρώ.

Ανησυχίες και προβληματισμούς τόσο για την βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, εξέφρασαν οι βουλευτές, του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη

Πηγή:gr.euronews.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours