Το σενάριο αυτό βρίσκεται πλέον στο τραπέζι για το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Εφάπαξ μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι θα πάρουν όσοι τελικά επιλεγούν για το φετινό μέρισμα που θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Το σενάριο αυτό βρίσκεται πλέον στο τραπέζι για το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις και ανάλογα με το ύψος του υπερπλεονάσματος αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες θα ληφθούν οι αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν ταυτίζεται με το εύρος των ενδεχόμενων πρόσθετων κοινωνικών παροχών καθώς θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των  υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό).

Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό άλλωστε, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα πως «πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours