Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται εργαζόμενοι και συνδικαλιστές καθώς ορισμένοι κινδυνεύουν αντί για αύξηση των αποδοχών τους, να δουν μειώσεις!

Η κυβέρνηση, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1ηιανουαρίου, σχεδιάζει να χορηγήσει και νέα αύξηση από την 1η Μαΐου, με στόχο ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 700 ευρώ, από τα 663 που είναι σήμερα.

Όμως, υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα που μπορεί να ανατρέψει τα μισθολογικά δεδομένα.

Πρόκειται για την προσφυγή που είχε υποβάλει ο ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2019, για την ακύρωση της καταβολής των τριετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, η οποία μπορεί να σημάνει μειώσεις μισθών έως και 195 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019, αλλά έκτοτε, παρότι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, δεν έχει εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση. Πάντως οι εργατολόγοι  υποστηρίζουν η απόφαση δεν θα αργήσει να εκδοθεί.

Η πλευρά του ΣΕΒ και των 6 Συνδέσμων – μελών του, υποστηρίζει πως με βάση τη νομοθεσία του 2012, οι «τριετίες», όχι μόνο έχουν «παγώσει» για όσους τις είχαν κατοχυρώσει το 2012 , αλλά έχουν καταργηθεί.

Συνεπώς, οι ήδη προσαυξημένες, το 2012, αποδοχές λόγω της προϋπηρεσίας όσων είχαν προσληφθεί τουλάχιστον από το 2009, πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο εκείνο, ενώ κανείς από όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να λάβει αύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Δικαιούται αύξηση μόνο επί του κατώτατου μισθού ως «μοναδιαία αξία».

Στο πλαίσιο αυτό, η εργοδοτική πλευρά θεωρεί παράνομη την αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές όσων είχαν κατοχυρώσει τριετίες το 2012 ή ακόμα και μετά το 2012 και συγκεκριμένα μετά το 2014, οπότε ξεκαθαρίστηκε νομικά το ζήτημα, καθώς έκτοτε το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, νοείται ως «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Το επίδομα προϋπηρεσίας, ισούται  με 10% επί του κατώτατου μισθού, για κάθε τριετία που συμπληρώνει ο εργαζόμενος και μέχρι τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο. Ωστόσο, χορηγείται μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση, έως τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν τριετία μετά το 2012, δεν καταβάλλονται.

Το 2012, με την 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υποχώρησε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, στα 511 ευρώ. Υπήρχε μάλιστα και όρος ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή, θα έπρεπε η ανεργία να υποχωρήσει  σε μονοψήφιο ποσοστό. Έκτοτε η ανεργία έχει υποχωρήσει αλλά, βρίσκεται ακόμη στο 13%.

Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, με απόφαση της τότε υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ξεπάγωσε και η καταβολή τριετιών, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν συμπληρώσει τα σχετικά χρονικά όρια, μέχρι το 2012.

Έτσι, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 ευρώ στα 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας αυξήθηκε στα 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, ο μισθός αυξήθηκε στα 845 ευρώ. Σήμερα, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% στα 663 ευρώ, τα επιδόματα τριετίας αυξήθηκαν  αντίστοιχα.

Στην περίπτωση, που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδεχτεί την προσφυγή του ΣΕΒ, θα προκύψουν σημαντικές μειώσεις μισθών, για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τις τριετίες κατά 10, 20 ή και 30%.

 

Πηγή:sofokleousin.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours