To πισωγύρισμα που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό στην Ελλάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η ακρίβεια επιμένει και φαίνεται πως τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Για 9 μήνες ο πληθωρισμός παρουσίαζε πράγματι σημάδια υποχώρησης, αν και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα παρέμεναν σε διψήφια ποσοστά. Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, όμως, δημιουργούσε μία καλύτερη εικόνα, η οποία άλλαξε τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενισχύθηκε στο 3,4%, από 2,8% τον Ιούνιο. Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Τρίτη (8/8) από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στιςσυνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από10,7% τον προηγούμενο μήνα.
Στελέχη της αγοράς εστιάζουν ιδιαίτερα στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο.
Η επεξεργασία των στοιχείων σχετικά με τα προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat δείχνει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα στις 11 από τις 20 κατηγορίες οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει δηλαδή διψήφιες αυξήσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κρεατικά (χοιρινό και βοδινό), τα τυριά, τα αυγά, τα έλαια, τα φρούτα, αλλά και τον καφέ.\
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε τη Δευτέρα (7/8) συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και ζήτησε:
-Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.
-Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.
-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).
«Καπέλο» τα καύσιμα
Προφανώς, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες και δυστυχώς η αύξηση της ζήτησης, λόγω του τουρισμού… παρασέρνει τις τιμές σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, που την ίδια ώρα βλέπουν ξανά ανατιμήσεις και στα καύσιμα.
Παραδοσιακά ακριβαίνουν οι τιμές καυσίμων το καλοκαίρι, ωστόσο, λίγοι περίμεναν ότι η βενζίνη θα φτάσει ξανά τα 2 ευρώ και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τον 15Αύγουστο.
Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο.
Από κυβερνητικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, στάθηκε ιδιαίτερα στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επίσης, από το ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως “έχουμε βάλει πλαφόν στο ποσοστό κέρδους στα καύσιμα”.
Δεν υπάρχει δηλαδή πρόθεση κάποιας παρέμβασης στην αντλία ή επιδότησης των καταναλωτών, που διαπιστώνουν την αμηχανία της κυβέρνησης να κάνει το κάτι παραπάνω όπως το προηγούμενο καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό πως πλησιάζουμε στη ΔΕΘ και το “καλάθι” του πρωθυπουργού παραμένει άδειο. Το μόνο σίγουρο ως μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος είναι το market pass, που θα δοθεί τον Οκτώβριο. Κατά τα λοιπά υπάρχει μεγάλη… φειδώ στις εξαγγελίες, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος. Η ακρίβεια, όμως, επιμένει και οι καταναλωτές δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βγάλουν το καλοκαίρι.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Πηγή: Reporter.gr