Ο πληθωρισμός τρομάζει τις αγορές – Πτώση στο ΧΑ, “βουτιά” στη Wall Street

Δραματική επιδείνωση κλίματος και έντονους κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ενισχύουν την εκτίμηση ότι η Fed  θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος.

Ο Dow Jones βυθίζεται στο -2,6%, o Nasdaq πραγματοποιεί “βουτιά” -4%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες “γύρισαν” άρον-άρον στο κόκκινο. Τα “απόνερα” της αναταραχής “έπνιξαν” και το ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης γύρισε από +1% στο -3,2%, ενώ ο ΓΔ τερμάτισε κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Οι φόβοι για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων έπληξαν και τις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει 7 μονάδες βάσης, του ελληνικού υποχώρησε κατά 2 μβ.

 Εντονη μεταβλητότητα και στις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρούσε το πρωι  έως 8% στα 181 ευρώ, έκλεισε όμως +2,3% στα 195. Κατά 1% υποχωρεί η τιμή του brent στα 93,1 δολάρια το βαρέλι.

Στο ΧΑ που εμφάνιζε ήδη συμπτώματα κόπωσης μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, η μεταστροφή κλίματος στις διεθνείς αγορές είχε άμεση αρνητική επίδραση. Μέχρι εκείνη την ώρα οι πιέσεις εντοπίζονταν  στις μετοχές των διυλιστηρίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ), λόγω της πρότασης της Κομισιόν και της πρόθεσης  της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτο φόρο στα (υπερ)κέρδη τους.Οι πιέσεις επεκτάθηκαν σε όλο το εύρος τοου ταμπλό, με πρώτο “θύμα” τις τραπεζικές μετοχές.

Η ανάσχεση της ανοδικής κίνησης ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ΓΔ έχει διασπάσει διαδοχικές αντιστάσεις τις τελευταίες μέρες, ενώ ο τραπεζικός δείκτες κέρδισε περίπου 10% σε τρεις συνεδριάσεις. Τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Τα “ασχημα νέα” από τις ΗΠΑ έδωσαν μεγαλύτερες διαστάσεις στην πτώση.

Ο τραπεζικός δείκτης που κέρδιζε μέχρι +1% γύρισε μέχρι -3,21% και έκλεισε με απώλειες 2,49%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  με θετικά πρόσημα, αλλά οι δείκτες πήραν στη συνέχεια καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό. O Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,52% στις 854,31 μονάδες και τερμάτισε στις στις 840,81 υποχωρώντας κατά 1,07%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,34% κλείνοντας στις 2.023,61 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος ο δείκτης των mid caps (-0,01%)

Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσωπο έκλεισε μόνο η Πειραιώς +0,2%). Στον αντίποδα Alpha  -3,7%, Εθνική -3,4%, Attica Bank -2,8%, Πειραιώς, Eurobank -1,6%. Αμετάβληρη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα. ΕλβάλΧαλκόρ +1,6%, ΕΥΔΑΠ +1,1%, Μυτιληναίος +1%, Quest +0,4%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΛΠΕ και Motor Oil -3%, ΔΕΗ -2,6%,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo -1,2%, ΟΠΑΠ -1,1%.

Πηγή:sofokleousin.gr

About Post Author