Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση που συνυπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη. Η ερώτηση αφορά τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι 850 εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε καν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους και αυτό παρόλο που το κεντρικό κτίριο της εταιρείας εκποιήθηκε και στις 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους βάσει του τον πίνακα που συνέταξε ο σύνδικος.

Τι διεκδικούν οι τράπεζες

Η ALPHA BANK και η Πειραιώς έκαναν ανακοπές παρόλο που η περίπτωση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας υπάγεται στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι τράπεζες.

Η ενυπόθηκη ALPHA BANK διεκδικεί το 65% του εκπλειστηριάσματος μολονότι, στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, εφαρμόζεται ο προηγούμενος πτωχευτικός κώδικας κι υπήρξε μόλις πρόσφατη (του 2020) απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που δικαίωσε άλλους εργαζόμενους έναντι της ίδιας τράπεζας”.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τέλος πως η εμπλοκή από τις εν λόγω ανακοπές των τραπεζών μπορεί να είναι μακροχρόνια (από Πρωτοδικείο έως Άρειο Πάγο) και να διαρκέσει δύο έως τέσσερα χρόνια, αλλά και κοστοβόρα για τους πληττόμενους εργαζόμενους.

Ρωτούν τους υπουργούς:

“Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου οι τράπεζες να παραιτηθούν από τις ανακοπές και να πάρουν οι 850 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας τα ποσά που δικαιούνται βάσει του πίνακα κατάταξης, ώστε να μπει ένα τέλος στη μακροχρόνια αγωνία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους;”.

ΓΣΕΕ και κόμματα στο πλευρό των εργαζομένων

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ προστίθεται σε όλους όσοι στηρίζουν τον αγώνα των πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” που πτώχευσε το 2014, αφήνοντας στον δρόμο 850 εργαζομένους.

“Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των 850 πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι οποίοι μετά το κλείσιμο της εφημερίδας και την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, διεκδικούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενοι που εν μία νυκτί έμειναν στο δρόμο, μετά από αγώνες ετών κατάφεραν να βρεθούν ένα βήμα πριν το στόχο τους, να λάβουν δηλαδή μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την πώληση κτηριακού συγκροτήματος της εφημερίδας.
Διεκδικητές ποσών όμως από την πτωχευτική διαδικασία, όπως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, με μια ακατανόητη και καταχρηστική κίνηση, κατέθεσαν ανακοπή διεκδικώντας το 65% του προς διανομή ποσό” γράφει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση.

Παρέμβαση υπουργών και Στουρνάρα ζητά η ΕΣΗΕΑ

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, του υφυπουργού Ανάπτυξης και του διοικητή της ΤτΕ ζητεί η ΕΣΗΕΑ προκειμένου να αποσύρουν οι τράπεζες “ALPHA BANK” και “ΠΕΙΡΑΙΩΣ” τις καταχρηστικές ανακοπές σε βάρος των πρώην εργαζομένων της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, στον 10χρονο αγώνα τους για έστω ένα μέρος των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον δοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση επιστολές σχετικά με το πρόβλημα των πρώην εργαζόμενων στην πτωχεύσασα εταιρεία Χ.Κ.Τεγόπουλος που εξέδιδε την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει, με τη σειρά της, πως η ανακοπή που άσκησαν οι Τράπεζες “ALPHA BANK” και “ΠΕΙΡΑΙΩΣ” στον πίνακα διανομής, έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της προγραμματισμένης για τις 17 Ιουλίου καταβολής των χρημάτων τους.

Επιστολή και προς την τράπεζα

Επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, ζητώντας το ταχύτερο δυνατό συνάντηση, με αντικείμενο το ζήτημα της ανακοπής στη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους εργαζόμενους τμήμα του εκπλειστηριάσματος από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” και το οποίο θα κάλυπτε μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.

Να μην παριστάνει η κυβέρνηση τον Πόντιο Πιλάτο για την Ελευθεροτυπία, είπε η Φ. Γεννηματά

Το Κίνημα Αλλαγής θα φέρει στη Βουλή το ζήτημα των αποζημιώσεων των πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία δεσμεύτηκε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, Γ. Καρελιά και Γ. Παντελάκη.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε:

“Οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, πρέπει επιτέλους να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από το τίμημα της εκκαθάρισης.

Είναι για εμάς θέμα αρχής. Και οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν, επικαλούμενες αυθαίρετα τις απαράδεκτες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί σε τέτοια θέματα να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Το Κίνημα Αλλαγής φέρνει το θέμα στη Βουλή”.

Και το ΚΚΕ στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας”

Η ανάρτηση στο λογαριασμό του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο Twitter αναφέρει:

“Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της πρώην “Ελευθεροτυπίας” για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Να αρθούν τα απαράδεκτα εμπόδια των πιστώτριων τραπεζών. Καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες”.

Με την ερώτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες “προκειμένου να λάβουν επιτέλους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι της “Ελευθεροτυπίας”. Επίσης, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν ώστε να προηγούνται οι οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία έναντι άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτωχεύουν”.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours