Κούρεμα ενοικίων: H τελική λύση που προωθεί η κυβέρνηση – Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Μετά το υποχρεωτικό “κούρεμα” έρχεται το… μεγάλο παζάρι για το ύψος των ενοικίων το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται η χρονική επέκταση και στις αρχές του χρόνου.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην απαίτηση των ενοικιαστών για συνέχιση του υποχρεωτικού κουρέματος αλλά και των πιέσεων των ιδιοκτητών να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών, η κυβέρνηση φαίνεται να κατέληξε στην εξής λύση:

Το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού καθώς αυτοί είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Από την άλλη όμως, ανοίγει ένα παράθυρο για μειώσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς.

Οι συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής θα μπορούν να καταλήξουν ύστερα διαπραγμάτευση σε ένα νέο προσωρινό μισθωτήριο το οποίο θα προβλέπει μείωση ενοικίου με ημερομηνία λήξεως. Υποχρέωση για συγκεκριμένο ποσοστό συρρίκνωσης δεν θα υπάρχει, καθώς αυτό θα καθορίζεται ύστερα από διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το κράτος θα παρεμβαίνει σε αυτή τη συμφωνία μόνο για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη.

Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης συμφωνήσει σε μείωση ενοικίου κατά 30% κατεβάζοντας τη μηνιαία απαίτηση από τα 1000 ευρώ τον μήνα στα 700 ευρώ, το κράτος θα επιστρέφει φόρους στον ιδιοκτήτη ύψους 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% της ζημιάς των 300 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση δεν θα συνεχίζεται επ’ άπειρον, καθώς και το μειωμένο ενοίκιο θα έχει ημερομηνία λήξεως. Θα πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να περάσει η πανδημία και να επανέλθει η ομαλότητα, μεταξύ άλλων και στην κτηματαγορά.

Τα περιθώρια για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

Το απαραίτητο εργαλείο υλοποίησης αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη αυτή, τίθεται από την Πέμπτη εκ νέου σε λειτουργία καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν (ή δεν πρόλαβαν) να κάνουν τις δηλώσεις COVID-19 προκειμένου να διασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου για τις μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου.

Έτσι, η ΑΑΔΕ δίνει ένα ακόμη χρονικό περιθώριο για την υποβολή τόσο των αρχικών δηλώσεων όσο και των τροποποιητικών για όσους υπέβαλαν μεν δήλωση αλλά έκαναν λάθος.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τις δηλώσεις που θα γίνουν από τους ιδιοκτήτες, το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Φυσικά, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και μετά καθώς θα πρέπει να γίνονται οι δηλώσεις τόσο για τα “κουρέματα” του Σεπτεμβρίου όσο και για τις εθελοντικές περικοπές που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες βλέπουν τις μειώσεις φόρων στις μερίδες τους στο Taxis. Χρειάζεται βέβαια παρατηρητικότητα καθώς η ΑΑΔΕ αν βλέπει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος αφαιρεί το ποσό από τις 8 δόσεις του φόρου ενώ αν δεν βρίσκει, βάζει την επιστροφή στην άκρη για να την συμψηφίσει με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours