Με τον πληθωρισμό να καταγράφει μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των καταναλωτών προλαβαίνοντας και το κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να κορυφωθεί από Σεπτέμβριο.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που διαμορφώνεται ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του και όσα έχουν προηγηθεί. Τον Ιούλιο του 2022, η αύξηση του δείκτη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών ήταν υψηλότερη έναντι του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, αφού διαμορφώθηκε στο 13% έναντι του 11,6% του εθνικού δείκτη. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει την ίδια ώρα η πορεία διαμόρφωσης των τιμών σε εβδομαδιαία βάση, με τις ανατιμήσεις να γίνονται αισθητές ακόμη και σε διάστημα επτά ημερών. Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 8 Αυγούστου, που αποτυπώνουν τις αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται τα οπωρολαχανικά και μάλιστα στη χονδρική.

«Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κόστους 450 εκατ. ευρώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, που θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του προς όφελος της κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο και μετά», συμπληρώνοντας δε, πως «πρέπει τον Σεπτέμβριο να μετρήσουμε τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται το καλοκαίρι, να βρούμε με ακρίβεια το περιθώριο που έχουμε και στη συνέχεια, επειδή λειτουργούμε συλλογικά, να υπάρξει ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό».

Μέτρα ανακούφισης

Στα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το Fuel pass 3 ενώ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ψηλά στην ατζέντα είναι και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης ώστε να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται η ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Επίσης επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει και εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο για την συνολική μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες ανά συντελεστή με εξαίρεση τον υπερμειώμενο που θα παραμείνει στο 6%. Αν τα στοιχεία δείξουν πως τα έσοδα θα αντέξουν, τότε θα είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και θα έχει άμεσες συνέπειες στους καταναλωτές.

Στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων προμετωπίδα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων.

Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζεται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.

Αλλαγές αναμένονται και στα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author