Οι μειώσεις του φυσικού αερίου αναμένεται να  επηρεάσουν τους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου. Σε περίπου δέκα ημέρες οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα και συνυπολογίζοντας τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, τα τιμολόγια θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών ενέργειας δείχνουν πως οι χρεώσεις που θα δημοσιοποιήσουν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ακόμη και κάτω από τα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τον Ιανουάριο οι τιμοκατάλογοι των παρόχων κινήθηκαν από τα 0,358 έως και τα 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι μειώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των προμηθευτών ρεύματος τότε οι τελικές τιμές ρεύματος σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις θα πέσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα του 2021.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Για την ακρίβεια, τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστος του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά δέκα ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει ως αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Το συγκεκριμένο καύσιμο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πηγή:diaforetiko.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author