ΕΝΥΠΕΚΚ: Το σχέδιο Βρούτση «νοθεύει» την ανταποδοτικότητα και μειώνει τις συντάξεις – (Πίνακες)

Παρά τα αντιθέτως διακηρυττόμενα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, «τιμωρεί» παράνομα και απαράδεκτα όσους ασφαλισμένους δεν μπόρεσαν (ή δεν θα μπορέσουν στο μέλλον) να ξεπεράσουν 30 χρόνια πλήρους ασφάλισης (ή 9.000 ΗΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ. 

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ το «πάγωμα» των ποσοστών αναπλήρωσης και του ύψους των συντάξεων για το 75% των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων αποτελεί στην ουσία μείωση των συντάξεων.

Όπως υποστηρίζει η Επιστημονική Ομάδα Επεξεργασίας Ασφαλιστικών Νομοσχεδίων της ΕΝΥΠΕΚΚ, το ίδιο νομοσχέδιο «τιμωρεί» επίσης όσους έχουν περισσότερα από 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου (ή 12.000 ΗΑ).

Στην κατηγορία αυτή συνταξιούχων η «νόθευση» της ανταποδοτικότητας, κατά κραυγαλέα παράβαση των ανωτέρω αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται από το 41ο έτος ασφάλισης και πάνω.

Με το σχέδιο Βρούτση

  •  τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος των συντάξεων παραμένουν τα
    ίδια για 30 χρόνια ασφάλισης (ή 9.000 ΗΑ),
  •  αυξάνουν προοδευτικά από τα 31 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή
    12.000 ΗΑ) και
  •  μειώνονται σε σχέση με τα υφιστάμενα ποσοστά αναπλήρωσης του
    νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) από τα 41 χρόνια και πάνω.

Πίνακας1

Πίνακας 2

Πίνακας 3

Είναι προφανές ότι με αυτή την πρότασή του ο υπουργός Εργασίας
παραβιάζει ευθέως τις πρόσφατες υπ’αριθ. 1890 και 1891/2019 αποφάσεις του ΣτΕ, που τον κάλεσαν να θεσπίσει αμιγή και γνήσια προοδευτική ανταποδοτικότητα ποσοστών αναπλήρωσης και συντάξεων υποστηρίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours