Αναδρομικά: Νέα ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους με το ακατάσχετο

Νέα ψυχρολουσία περιμένει τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και το ακατάσχετο.

Μπροστά σε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά, καθώς όπως φαίνεται από τη μία πλευρά θα λάβουν λίγοι και λιγότερα, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει πρόβλεψη να είναι ακατάσχετα.

Αυτό τουλάχιστον δεν περιλαμβάνεται στην τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι μέρος από τα αναχρομικά δεν θα προλάβουν να μπουν στους λογαριασμούς και θα γίνει αυτόματη παρακράτηση του ποσού.

Όπως αποκαλύπτεται τελικά τα αναδρομικά θα είναι σημαντικά μειωμένα και θα δοθούν μόνο για κύριες συντάξεις και όχι για επικουρικές και δώρα.

Διευκρινήσεις για τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους πρόσφερε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός και ασφαλιστικός σύμβουλος, μιλώντας στο Θέμα 104.6.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε πως «αναδρομικά θα πάρουν όσοι είχαν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης», προσθέτοντας πως «περιορίζονται τα αναδρομικά μόνο σε αυτούς τους 900.000 περίπου» συνταξιούχους, οι οποίοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν από την απόφαση, αφήνοντας εκτός 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.

«Η απόφαση ήταν βολική για την κυβέρνηση, γιατί περιορίζει τα αναδρομικά στους 11 μήνες» ανέφερε σχετικά ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε «τη διάρκεια των αναδρομικών».

«Θεωρώ ότι θα ήταν προτιμότερο να δοθούν» σε όλους και σε βάθος τριετίας εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε πως «και εγώ αιφνιδιάστηκα με την απόφαση». Στην ίδια κατεύθυνση, «μένει μια ουρά πίσω για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που περίμεναν και αυτοί να έχουν ένα ποσό από τα αναδρομικά» επισήμανε ο πρώην υπουργός Εργασίας, με τα 2/3 των συνταξιούχων (με συντάξεις μικρότερες των 850 -900 ευρώ) να μην παίρνουν αναδρομικά.

Ο ίδιος προέβλεψε πως θα ανοίξει εκ νέου η υπόθεση, γιατί έμεινε εκκρεμότητα μεγάλη με μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και αυτοί που θα πάρουν τα αναδρομικά και αυτοί που θα πάρουν μικρότερο ποσό, χωρίς δηλαδή να τους καταβληθούν οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα.

Η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει γνώση της υπόθεσης στο ΣτΕ μιλάει για «νομικό πραξικόπημα» και επισημαίνει στο iEidiseis πώς η τροπολογία θα προσβληθεί, ενώ υπογραμμίζει πώς αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την απόφαση της κυβέρνησης.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και μιλάει για 3,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δώρων και των επικουρικών. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πληρωμή μόνο αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις είναι εγκληματική ενέργεια κατά των αγροτών και των χαμηλοσυνταξιούχων. Περίπου 500.000 συνταξιούχοι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ποσά θα δουν όσοι είχαν σύνταξη από 1.000 ευρώ και πάνω» σημειώνει ο κ.Αποστολίδης κάνοντας λόγο έτσι για αδικία σε βάρος των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours