Ψαλίδι στις παροχές των «ευγενών» ταμείων

Ψαλίδι στις παροχές των «ευγενών» ταμείων αναμένεται να βάλει το υπουργείο Εργασίας, προωθώντας ουσιαστικά ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, εισάγοντας ενιαίους όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής κάποιου στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, υπολογισμού του ύψους και καθορισμού του τρόπου χορήγησης των παροχών που δικαιούται σε είδος και σε χρήμα.

Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, μετά και τη σχετική αναθεώρηση, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αλλαγές που θα φέρει θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα ισχύουν ξεχωριστοί όροι και προϋποθέσεις λήψης των λεγόμενων παροχών σε είδος και σε χρήμα ανά ταμείο.
Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με δεδομένο ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών για την αναπηρία.

Σημαντικές αλλαγές

Η υιοθέτηση της ενιαίας ρύθμισης των παροχών θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ύψος των παροχών του κάθε ταμείου, όπως έξοδα ασθένειας ή κηδείας, επιδόματα κατασκήνωσης και μητρότητας, και άλλα οφέλη, όπως τα επιδόματα επαγγελματικών ατυχημάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αρχίσει την ενοποίηση των παροχών σε είδος και σε μετρητά του ΕΦΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές των πρώην «ευγενών» ταμείων που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα, αν και στα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να καταβάλλονται πρόσθετες εισφορές, ώστε τα οφέλη να είναι υψηλότερα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ξεχωριστοί όροι και προϋποθέσεις για τη λήψη αυτών των παροχών ανά ταμείο.

Το υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, η οποία υποβάλλει έκθεση στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου σχετικά με τις ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους από όλα τα ταμεία.

Οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε οφέλη ίσα με τα επίπεδα που χορηγούνται σήμερα από το πρώην ΙΚΑ. Έτσι θα μειωθούν τα οφέλη για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους των πρώην «ευγενών» ταμείων (ΔΕΚΟ), των τραπεζών, του Δημοσίου και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που λαμβάνουν σημαντικά επιδόματα σε μετρητά, όπως επιδόματα ασθένειας, έξοδα κηδείας ή για παιδικές κατασκηνώσεις, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων ΙΚΑ-ΟΓΑ κ.λπ., όπου τα οφέλη είναι περιορισμένα.

Οι διαφορές μεταξύ ταμείων

Ειδικότερα το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο τομέας ασθένειας προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ.

Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Έως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στα λεγόμενα πρώην ταμεία των τραπεζών, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης – δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας – έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Σε ό,τι αφορά τα κατασκηνωτικά επιδόματα, στους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ ο εργοδότης καταβάλλει κάθε Αύγουστο 20 ευρώ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και ο μισθωτός μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ όμως καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης, ενώ ακόμα υψηλότερο (800-900 ευρώ) είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ειδικά ταμεία ακόμη καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, προκειμένου να έχουν καλύτερη κάλυψη σε διάφορες παροχές.

Ενιαία διαδικασία

Όπως και να έχει, πάντως, προσώρας και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση, να υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας και να εφαρμοστεί από τον ΕΦΚΑ ο νέος κανονισμός, επιδιώκεται το «συμμάζεμα» των διαδικασιών.
Έτσι η εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή πιθανής ημερομηνίας τοκετού για όλους τους φορείς του e-ΕΦΚΑ ψηφίστηκε με διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ ορίζει ίδια διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ασθένειας στους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην ταμείο ή τομέα/κλάδο προέρχονται.

Όπως και να έχει, όμως, στο μικροσκόπιο των ειδικών επιτροπών που έχουν συσταθεί μπαίνουν τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με τα επιδόματα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα, που αποτελούν παροχές που θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, να εξισωθούν στο πλαίσιο της έκδοσης του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Η καθυστέρηση χορήγησης ενιαίων παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων, με την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών, αποδίδεται από το υπουργείο Εργασίας στη δυσκολία του έργου να εξισώσει, μέχρι σήμερα, τις απλήρωτες παροχές που παρέχονται από τα ταμεία κύριας ασφάλισης πριν καλυφθούν, αυτήν τη στιγμή μόνο διοικητικά, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Συγκεκριμένα θα επικεντρωθεί σε οφέλη σε μετρητά:

● Επίδομα ασθένειας.
● Ατύχημα στην εργασία.
● Επίδομα μητρότητας.
● Έξοδα κηδείας.
● Εγκαταστάσεις κατασκήνωσης.
● Άλλα οφέλη.

Όλα τα παραπάνω πεδία πρέπει να προσεγγιστούν ως προς:

  1. Τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα.
  2. Την περιοχή κάλυψης.
  3. Το ύψος των παροχών.
  4. Το φάσμα των δικαιούχων.
  5. Τη διαδικασία χορήγησης παροχών.
  6. Οποιαδήποτε άλλα απαραίτητα ζητήματα.

Πηγή:topontiki.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours