Ρωμανιάς για ασφαλιστικό: «Φούσκα» οι αυξήσεις στις συντάξεις, «πατάτα» η ψηφιοποίηση (vid)

Το ασφαλιστικό με τις «φούσκες» χαρακτήρισε ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς το ασφαλιστικό Βρούτση που κατατέθηκε στην Βουλή και κατέρριψε το κεντρικό αφήγημα που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις καθώς και ψηφιοποίηση των συντάξεων.

«Πατάτα» όσα λέει ο Γ. Βρούτσης για ψηφιοποίηση είπε ο κ. Ρωμανιάς στο Open τονίζοντας ότι και παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια και μια αντίστοιχη προπαγάνδα ότι θα «βγαίνουν οι συντάξεις σε μία μέρα». Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι όταν ήταν στο υπουργείο είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και ο Ροβέρτος ο Σπυρόπουλος που ήταν τότε στο ΙΚΑ μου είχε απαντήσει ότι δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν τα στοιχεία.

Με λίγα λόγια, «αν έχεις ασφαλιστεί πριν το 2002 δεν έχει το ΙΚΑ τα στοιχεία», οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία ψηφιοποίηση. Ο κ. Ρωμανιάς εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν χρόνο ασφάλισης πριν το 2002 μόνο οι ίδιοι έχουν τα ένσημά τους και δεν πρέπει  χάσουν τις καρτέλες διότι θα χαθούν τα ένσημα.

«Ψηφιοποίηση δεν μπορεί να γίνει γιατί το ΙΚΑ δεν έχει τα στοιχεία» επανέλαβε ο κ. Ρωμανιάς και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ως «το ασφαλιστικό με τις «φούσκες».

Επιπλέον όπως ανέφερε είναι «επικίνδυνο ότι ενσωματώνεται το επικουρικό με τον ΕΦΚΑ. Είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι τόσο αθώα η ενσωμάτωση του επικουρικού. Μπορεί να εισχωρήσουν ιδιωτικά συμφέροντα».

Αυξήσεις ΜΗΔΕΝ για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων

Τέλος απαντώντας για το αν πρέπει οι συνταξιούχοι να περιμένουν αυξήσεις είπε:

«Γίνεται βομβαρδισμός από κανάλια για αυξήσεις. Οι συντάξεις τώρα δεν είναι ένα ενιαίο ποσό. Είναι τρία κομμάτια, εθνική σύνταξη, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά» επιχείρησε να εξηγήσει αλλά «χρόνος δεν υπήρχε» στην εκπομπή και οι δημοσιογράφοι δεσμεύτηκαν να τον ξανακαλέσουν όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο.

Πρόλαβε όμως να πει:

«Θα αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη για παράδειγμα 100 ευρώ και ισόποσα θα μειωθεί η προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι ΜΗΔΕΝ. Και πρόσθεσε ότι: «Από τα 2.5 εκ. ως τα 2.2 εκ. οι αυξήσεις είναι φούσκα. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρή αύξηση».

Πηγή:presspublica.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours