Ο 22χρονος Έλληνας που δημιούργησε μια παγκόσμια πλατφόρμα με στοιχεία για τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς

Ο Γιώργος Καραμπάσης, φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σπουδάζοντας Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη ( Computer Science and Artificial Intelligence), μίλησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ncovtrack.com που έχει δημιουργήσει και τις δυνατότητες που έχει .

Ο 22χρονος Έλληνας, αναφέρει πως εμπνεύστηκε την πλατφόρμα και με ποιο τρόπο καταγράφει αναλυτικά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, αλλά και την εξέλιξη του κορωνοϊού και των εμβολιασμών ανά χώρα και περιοχή.

Ο Γιώργος, μεταξύ άλλων τονίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία στην ανανεώσιμη ενέργεια και οι διαστημικές εξερευνήσεις του κινούν ιδιαίτερο το ενδιαφέρον, πράγματα που διαβάζει στον ελεύθερο  χρόνο του και που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτά στο μέλλον.

Τέλος, κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ανέφερε πως θα επιθυμούσε να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, καθώς θέλει να εφαρμόσει όλα όσα μαθαίνει στη χώρα του με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία.

Αναλυτικά η συζήτηση:

Γιώργο, με τι ασχολείσαι;

Τώρα φοιτώ στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου σπουδάζω Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη ( Computer Science and Artificial Intelligence). Είμαι ο δημιουργός της ιστοσελίδας ncovtrack.com, η οποία καταγράφει αναλυτικά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αλλά και την εξέλιξη του κορωνοϊού και των εμβολιασμών ανά χώρα και περιοχή.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την δημιουργία της πλατφόρμας;

Η ιδέα ξεκίνησε να αναπτύσσετε μέσω των συζητήσεων που είχα με κάποιους φίλους μου τον Απρίλη, και ακόμα πιο πριν, τον Φλεβάρη, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στο Εδιμβούργου όπου έμενα.

Θυμάμαι πως σκεπτόμασταν πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πόλη του Εδιμβούργου και τη Γλασκώβη. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια ιστοσελίδα η οποία παρουσίαζε τα στοιχεία αναλυτικά ανά περιοχή της Σκωτίας.

Επίσης, θυμάμαι μία συζήτηση που είχα με τους παππούδες μου τηλεφωνικώς, οι οποίοι μου έλεγαν πως προκειμένου να είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη του κορωνοϊού, παρακολουθούσαν τις ειδήσεις καθημερινά, αλλά σε περίπτωση που έχαναν κάποια νέα είδηση, δεν μπορούσαν μετά να βρουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε νομό της Ελλάδας και ειδικότερα για την Αττική στην οποία κατοικούν. Έτσι έψαχνα να βρω μια ιστοσελίδα να τους στείλω ώστε να μένουν ενημερωμένοι αλλά δυστυχώς δεν έβρισκα κάποια, παρά μόνο τα στοιχεία σε αρχεία PDF σε μορφή που ήταν δύσκολη η ανάγνωση.

Έχοντας αυτά τα γεγονότα στο μυαλό μου και βλέποντας πως δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα όπου να καταγράφει και να συγκεντρώνει αναλυτικά τα κρούσματα κάθε χώρας, ανά περιοχή/νομό και περιφέρεια, αποφάσισα να κατασκευάσω την δική μου, περνώντας μια διαδικασία σκληρής δουλειάς.

Πότε ξεκίνησες να την κατασκευάζεις;

Άρχισα να την κατασκευάζω στις 7 Μαΐου και η πρώτη έκδοση τελειοποιήθηκε στις 25 Μαΐου, αλλά χρειάστηκαν μήνες μετά ώστε να φτάσει στην μορφή που είναι σήμερα, καθώς η πρώτη έκδοση δεν ήταν πολύ «σταθερή» και η φόρτωση των δεδομένων ήταν αρκετά αργή.

Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, οπού συνάντησα πάρα πολλά εμπόδια στην πρόοδο, καθώς δεν κατείχα τις απαραίτητες γνώσεις που χρειαζόμουν ώστε να υλοποιήσω την ιστοσελίδα, οπότε έπρεπε να δημιουργώ μαθαίνοντας παράλληλα. Φυσικά, αυτά τα γεγονότα μου ανέβαζαν το κίνητρο γιατί ήξερα πως μια τέτοια εφαρμογή θα βοηθούσε τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα;

Η σελίδα συγκεντρώνει και παρουσιάζει αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία του κορωνοϊού, παρέχοντας τις πληροφορίες για τα κρούσματα, τους θανάτους, τις αναρρώσεις, τα ενεργά κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τα τεστ ανά χώρα, περιοχή και περιφέρεια, για όσες χώρες τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα. Πρόσφατα, συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου, πρόσθεσα και τον πίνακα ελέγχου για τα εμβόλια.

Τα δεδομένα για τα εμβόλια ανανεώνονται ανά συνολικές δόσεις (που είναι στοιχεία διαθέσιμα για όλες τις χώρες) και για πρώτες και δεύτερες δόσεις, για όσες χώρες αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα.

Επιπλέον, τα στοιχεία του εμβολιασμού είναι διαθέσιμα αναλυτικά ανά περιοχή όπου είναι διαθέσιμα όπως με τον πίνακα του κορωνοϊού.

Οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν μέσα από τους χάρτες, διαιρεμένους ανά περιοχή, από τις γραφικές παραστάσεις και από μια υδρόγειος σφαίρα που είναι διαθέσιμα, να αντλήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται.

Η πλοήγηση τις σελίδας είναι αρκετά εύκολη. Για να δει ο επισκέπτης τα στοιχεία αναλυτικά ανά περιοχή της Ελλάδας, θα πρέπει να πατήσει στο μπλε βελάκι δίπλα από την καρτέλα “Greece” στον πίνακα όπου ανοίγει ο χάρτης της Ελλάδας. Μέσα από το χάρτη, ο χρήστης μπορεί να δει τα στατιστικά διαιρεμένα ανά διαμέρισμα, νομό και περιφερικά. Πατώντας σε μια καρτέλα στον πίνακα ελέγχου, για παράδειγμα, την καρτέλα “Attica”, θα δει την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και των εμβολιασμών.

Πως συλλέγει και ανανεώνει τα δεδομένα;

Τα δεδομένα ανά χώρα προέρχονται από την ιστοσελίδα του Johns Hopkins όπου μέσα από την έρευνά μου, είδα πως καταγράφουν τα πιο σαφή δεδομένα. Τα αναλυτικά δεδομένα κορωνοϊού και εμβολιασμών ανά περιοχή, αντλούνται από τις επίσημες ιστοσελίδες των κυβερνητικών σωμάτων η τμημάτων υγείας της κάθε χώρας. Όλη αυτή η διαδικασία εκτελείτε αυτόματα 6 ώρες για τα αναλυτικά δεδομένα αλλά για την κάθε χώρα, ανά 1 ώρα. Φυσικά στο μέλλον, όσο αυξάνεται η ζήτηση και οι επισκέψεις, θα φροντίσω να μετακομίσω την σελίδα σε πιο εξιδεικευμένο server.

Σε έχουν προσεγγίσει funds ή φορείς;

Μέχρι στιγμής δεν με έχει προσεγγίσει κάποια εταιρεία, οπότε καλύπτω το κόστος του server μόνος μου. Για να καλύπτω ένα μέρος του κόστους, έχω βάλει τρεις διαφημίσεις, μια πάνω και άλλες δύο κάτω από τον πίνακα. Σε σύγκριση με άλλες σελίδες, οι διαφημίσεις είναι σταθερές στο ίδιο σημείο και δεν «πετάγονται» ώστε να μην  δυσκολεύει την πλοήγηση.

Πηγή:indicator.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours