Την καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τους βιασμούς δύο ανήλικων αγοριών και την αθώωσή του για άλλους δύο βιασμούς αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Με μία κατά πλειοψηφία απόφαση ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό των δύο ανηλίκων το 2015.

Για την πρώτη καταδίκη, η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (4-3). Η μειοψηφία δύο τακτικών δικαστών κι ενός ενόρκου ήταν υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Για τη δεύτερη καταδίκη, η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5-2. Η πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας εφέτης, που μειοψήφισαν, είχαν την άποψη ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να αθωωθεί.

Μετά από διάσκεψη 4 ωρών, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κρίθηκε αθώος για τους άλλους δύο καταγγελλόμενους βιασμούς, με τον ένα μηνυτή να μην έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει ώστε να διεκδικήσει την τιμωρία του.

Η αθώωση του σκηνοθέτη για τον βιασμό του άφαντου φερόμενου ως θύματος ήταν ομόφωνη. Όλοι οι ένορκοι ψήφισαν αθώωση λόγω αμφιβολιών και όλοι οι δικαστές αθώωση επί τους ουσίας.

Η αθώωση για τον βιασμό του Αιγύπτιου μηνυτή ελήφθη με πλειοψηφία 5-2. Οι δύο ένορκοι που μειοψήφισαν ζήτησαν την καταδίκη του σκηνοθέτη και για αυτό το βιασμό.

Αμίλητος άκουσε την απόφαση ο Δημήτρης Λιγνάδης, με μεγάλη συγκίνηση οι δύο μηνυτές που έπεισαν τους δικαστές και με απογοήτευση ο τρίτος που δεν έπεισε.

Αυτή την ώρα ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας ζητάει την αναγνώριση ελαφρυντικών προκειμένου να μειωθεί η ποινή του καταδικασθέντος πλέον Δημήτρη Λιγνάδη.

Εάν οι δικαστές αρνηθούν τα ελαφρυντικά, η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή για τον καθένα από τους δύο βιασμούς είναι τα 15 χρόνια.

Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, η ποινή δύναται να μειωθεί και στα 2 χρόνια.

Οι δικαστές υιοθέτησαν εν μέρει την εισαγγελική πρόταση. Ο κ. Κούντριας είχε εισηγηθεί την καταδίκη του σκηνοθέτη για τον βιασμό των 3 ανηλίκων και την αθώωση μόνο για τον βιασμό του καταγγέλλοντα που δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι οι μαρτυρίες των τριών μηνυτών είναι πιο πειστικές από την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και τον ισχυρισμό του ότι στήθηκε σκευωρία σε βάρος του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ή σκευωρία με πολιτικές προεκτάσεις.

Κατά τον εισαγγελέα:

«Τα θύματα λόγω της ανηλικότητας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη».

Πηγή:mononews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author