Πέθανε η ηθοποιός Ανέζα Παπαδοπούλου

Η αξιόλογη ηθοποιός συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου ξεχωρίζοντας με τις ερμηνείες της

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου η είδηση για την απώλεια της σπουδαία ηθοποιού  Ανέζα Παπαδοπούλου.

Αποφοίτησε από το ΚΘΒΕ και έλαβε μέρος από το 1974 μέχρι σήμερα σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, ανάμεσα σε αυτές, Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές,  The new electric ballroom,  Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα,  Τραχίνιες,   Ίων, Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα, Μιζερέρε
 Πριν την αποχώρηση,  Ηλέκτρα, Μια ευαίσθητη ισορροπία,  Οι δαιμονισμένοι κ.ά.

Η Ανέζα Παπαδοπούλου συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου και πάντα δημιουργούσε ιδιαίτερη αίσθηση με τις ερμηνείες της. Τελευταία τη θυμόμαστε στις Ευτυχισμένες Μέρες (2020) σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, ενώ η κινηματογραφική της ερμηνεία στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη άφησε εποχή.

Έπαιξε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και διακρίθηκε για το ρόλο της μάνας  στη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη.

Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη το «Allez viens…» στο Εθνικό Θέατρο το 2019.

«Το θέατρο είναι σαν την ίδια τη ζωή. Θέλει κουράγιο για να συνεχίσεις να υπάρχεις μέσα σ΄ αυτό», έλεγε συχνά.

«Ο Φόβος είναι η πραγματική αιτία της καταστροφής που σταματά τον «ανορίζοντα ορίζοντα. Ο φόβος που μας παραλαμβάνει νωρίς και μετατρέπει το αθώο μας βλέμμα σε άγριο επιβιωτικό μηχανισμό. Που μας μετατρέπει σε μεταπράτες και επενδυτές καταστρέφοντας την αμεσότητα μας. Δεν τολμούμε να παραδοθούμε στην καρδιά μας, να εμπιστευτούμε το κάλεσμα της, πληρώνοντας το αντίτιμο της ελευθερίας μας. Ο φόβος, ο φονιάς που φωλιάζει στο βλέμμα των ανθρώπων και το ορίζει».

Το καλλιτεχνικό της έργο
Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις: Ευτυχισμένες Μέρες (2020), Φαέθων (2015), Ίων (2003), Βάκχες (2017), Αντιγόνη (2016), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (2014), Μisery (2008), Πριν την αποχώρηση (1999). Και στον κινηματογράφο: 120 ντεσιμπέλ (1987), Ώμος προς ενοικίαση (2007), Αληθινή ζωή (2004), Μικρά Αγγλία (2013).

About Post Author