Υπόθεση Λιγνάδη: Καταπέλτης για τον σκηνοθέτη το ένταλμα σύλληψης

Ενώπιον των διαδικασιών της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο ηθοποιός-σκηνοθέτης που τελεί υπό κράτηση για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή ενώ διευρύνεται από αύριο η εισαγγελική έρευνα σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του χώρου του θεάτρου.

Ο καλλιτέχνης που μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται την κατηγορία, θα λάβει, αύριο, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες το «κατηγορώ» των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει ,μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που εκτιμάται πως κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του καλλιτέχνη.

Παράλληλα αύριο έχει προγραμματιστεί μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουίντες .

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο αύριο το πρωί . Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ . Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το αποκαλούμενο me too στον θεατρικό χώρο .

 Στη ΓΑΔΑ κρατείται μέχρι την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στην ΓΑΔΑ επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του εισαγγελέα θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του.

Τι αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης για τον καλλιτέχνη

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων

Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με

καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης

Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου

Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας

Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας,να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Πηγή:fortunegreece.com

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours