Ρόλο γραφείου επικοινωνίας της ΕΛΑΣ φαίνεται πως ζήλεψε το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το πρόστιμο των 20 χιλιάδων ευρώ αφορά την εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA στις 16 Ιουλίου 2020 με ρεπορτάζ για μία συγκέντρωση κατοίκων στα Πατήσια κατά της έντονης παρουσίας μεταναστών στην περιοχή τους και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την οργάνωση παράλληλης αντισυγκέντρωσης από ομάδες αλληλέγγυων προς τους μετανάστες πολιτών.

Η υπόθεση, λέει το ΕΣΡ, εξετάστηκε κατόπιν σχετικής αναφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας. Δηλαδή πήγε η ΕΛΑΣ κι έκανε καταγγελία εναντίον τηλεοπτικού σταθμού! (αριθμός πρωτοκόλλου 3133/17.7.2020) Τι ζούμε…

Τότε όλοι μίλησαν για αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά πολιτών και προβλήθηκε ένα βίντεο, βίντεο που έδειξε και η εκπομπή, βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν αστυνομικοί να κάνουν έλεγχο σε πολίτη και να μεταφορτώνουν, σε ένα μηχανάκι άγνωστης ταυτότητας, κοντάρια και έναν μηχανισμό που προσομοίαζε με βόμβα μολότοφ.

Ιδού τα σχόλια που έκανε ο Νίκος Φιλιππίδης, όπως ακριβώς υπάρχουν στο φάκελο του ΕΣΡ:

«Το συγκεκριμένο βίντεο είναι και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία… Αυτό το στειλιάρι το βλέπετε ότι το επιστρέφει στον διαδηλωτή μαζί με τη μολότοφ, την οποία τη φύτεψε στον σάκο του; (Παρουσιαστής: Βλέπετε εκεί, βάζει κάτι μες στην τσάντα του). Ε, τώρα εδώ είναι μια εικόνα χίλιες λέξεις η συγκεκριμένη. Το συγκεκριμένο βίντεο, παρακολουθήστε».
Ο συμπαρουσιαστής της εκπομπής προέβη στη συνέχεια στον εξής σχολιασμό: «Τώρα συζητάμε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο περιμένουμε απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι και άλλα επεισόδια, βλέπουμε εδώ πέρα ότι επιστρέφουν κάποια κοντάρια. Φαίνεται ότι το μηχανάκι αυτό είναι πολιτικό μηχανάκι, δεν είναι μηχανάκι δηλαδή της αστυνομίας. Άρα, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο επιστρέφουν τα στειλιάρια».

Βέβαια στην εκπομπή ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ο Νίκος Φιλιππίδης καταρχάς επικοινώνησε με συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών. Πληροφόρησε το κοινό ότι είχε ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ένα βίντεο, που σήκωνε συζήτηση και που σύμφωνα με την ιστοσελίδα εφέρετο να απεικονίζει αστυνομικό να επιστρέφει σε συλληφθέντα κοντάρια και έναν μηχανισμό (από την ΕΦ.Συν. η φωτογραφία). Έδειξε το βίντεο και σχολίασε ότι ήταν ασαφές το τι ακριβώς γινόταν και το αν το μηχανάκι ήταν της αστυνομίας ή πολίτη, αν δηλαδή τα υλικά κατάσχονταν ή επιστρέφονταν στον συλληφθέντα.

Η εκπομπή έκανε σύνδεση με τον αστυνομικό συντάκτη του Mega, ο οποίος ενημέρωσε ότι είχε υπάρξει αντίδραση της αστυνομίας για το θέμα και ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επρόκειτο για κατασχεθέν υλικό που φορτωνόταν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθεί προς εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι παρουσιαστές της εκπομπής σημείωσαν ότι επρόκειτο για σημαντική πληροφορία και μίλησαν για το ζήτημα της προκατάληψης της εικόνας.

Με άλλα λόγια παρουσίασαν το θέμα 100% δεοντολογικά, από δημοσιογραφικής απόψεως.

Το ΕΣΡ στην απόφασή του μας λέει και την άποψη της αστυνομίας«Την επόμενη ημέρα από την προβολή της εκπομπής, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με αυτήν, το επίμαχο βίντεο απεικόνιζε στην πραγματικότητα αστυνομικούς να τοποθετούν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα κατασχεθέντα κοντάρια που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους από συλληφθέντες στα επεισόδια πολίτες και έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που ερρίφθη εναντίον τους χωρίς τελικώς να εκραγεί από ομάδα μη ταυτοποιημένων ατόμων. Η μεταφόρτωση των υλικών έγινε προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια έκνομων ενεργειών των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια προσώπων, αλλά και αγνώστου ταυτότητας παραβατών».

Στην απολογία του το Mega δήλωσε ότι πριν παίξει το βίντεο στην εκπομπή ζήτησε ενημέρωση από την αστυνομία για την ύπαρξή του, όμως από την πλευρά της δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά μόνο μετά την προβολή του.

Και το Συμβούλιο παίρνει ανοιχτά το μέρος της αστυνομίας και θεωρεί ότι το Mega «παραβίασε -εκ προθέσεως- τις υποχρεώσεις του» και μας λέει ότι το κανάλι παραπληροφόρησε «το κοινό σχετικά με το περιεχόμενο προβαλλόμενου βίντεο και παρουσιάζοντας απλές πιθανολογήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα».

Και του επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ! Το ΕΣΡ ως επικοινωνιακό όργανο της ΕΛΑΣ.

Πηγή:e-tetradio.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours