Πύρινα μέτωπα σε Αττική – Καίγονται Κερατέα και Βίλλια – Εκκενώσεις οικισμών – Καταγγελία για εμπρησμό

Η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο – Ο δήμαρχος της Λαυρεωτικής αποδίδει την πυρκαγιά σε εμπρησμό

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (16/8/2021) στην περιοχή Μαρκάτι στην Κερατέα, ενώ λίγα λεπτά πριν τις 13:00 ξέσπασε φωτιά και σε δασική έκταση στα Βίλλια Αττικής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πύρινο μέτωπο στην Κερατέα είναι 4 χλμ., ενώ το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Αρχικά, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, ωστόσο εξαπλώθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έφτασε σε πευκόφυτη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο και φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.
Οι αρχές προχωρούν σε εκκένωση των οικισμών Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημουλάκι και Άγιος Κωνσταντίνος ενώ η Περιφέρεια Αττικής συστήνει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καμάριζας να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.

https://twitter.com/112Greece/status/1427205111063908355?s=20

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Αγνοείται ηλικιωμένη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, υποστήριξε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα.
Όπως δήλωσε, έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο γιος της, ο οποίος σημείωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι της ηλικιωμένης άλλα δεν τα κατάφεραν καθώς έχει πιάσει φωτιά.

Δήμαρχος Σαρωνικού: Η φωτιά κινείται πως τον Άγιο Κωνσταντίνο

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ- είπε ότι η φωτιά μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα. Κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο σημείο γιατί δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής.
Η φωτιά -σύμφωνα με τον ίδιο- κινείται προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ το μέτωπο είναι πολλά χιλιόμετρα.
Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται να κατευθύνονται είτε προς Λαύριο, είτε προς Ανάβυσσο.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στην Κερατέα.
Συγκεκριμένα η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • Παλιά λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Φωτιά στα Βίλλια – Εκκενώσεις οικισμών

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 13:00 ξέσπασε φωτιά και στα Βίλλια Αττικής.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση μετά την κατασκήνωση από τα Βίλια προς Πόρτο Γερμενό, ή οποία είναι άδεια.
Στο σημείο έχουν σπεύσει 24 πυροσβέστες 12 οχήματα 2 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα (16/8)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα, Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις εξής περιοχές:

 

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας),
  • Περιφέρεια Αττικής,
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου).

kindinos-pyrkagias.webp
www.bankingnews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours