Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες στο σχέδιο ανοίγματος των καταστημάτων. Ποια στρατηγική επέλεξαν οι μεγάλες αλυσίδες για το δύσκολο ντεμπούτο. Οι σχεδιασμοί για το προσωπικό και οι ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Φόβοι ότι πολλά μικρά καταστήματα έχουν ήδη επιλέξει ήδη το λουκέτο.

Στην αποτίμηση των νέων κανόνων λειτουργίας αποδύθηκε το εγχώριο λιανεμπόριο, επιχειρώντας αφενός να προετοιμαστεί επιχειρησιακά και αφετέρου να ξεδιαλύνει «γκρίζα σημεία».

Σύμφωνα με εκπροσώπους εμπορικών επιχειρήσεων που επικοινώνησε το Εuro2day.gr η σταδιακή άδεια επαναλειτουργίας έχει δημιουργήσει κάποιες ασάφειες ως προς το ποιος και πότε επιτρέπεται να λειτουργήσει. Η κατηγοριοποίηση με βάση τους ΚΑΔ για το πρώτο γκρουπ των εμπορικών επιχειρήσεων που επιτρέπεται να ανοίξουν την 4η Μαίου (βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και καταστήματα αθλητικών ειδών) υπήρξε ο πρώτος «οδηγός». Ωστόσο μεγάλες εμπορικές αλυσίδες προβληματίστηκαν από την αναφορά περί καταστημάτων «χαμηλής όχλησης».

Για αρκετούς λιανεμπόρους υπήρξε αδυναμία ερμηνείας του όρου – καθώς στο δίκτυο τους υπάρχουν φυσικά σημεία και μεγάλου εμβαδού- αλλά και κάποια που εντάσσονται σε ανοιχτούς εμπορικούς πόλους, παρά το ότι θεωρούνται ανεξάρτητα καταστήματα. Το σημείο αυτό προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν εμπορικές επιχειρήσεις που προετοιμάζονται να ανοίξουν είτε στις 4, είτε στις 11 Μαίου, περιμένοντας σχετικές οδηγίες εντός των επόμενων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί, να διευκρινιστεί ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε μικρά οργανωμένα κτιριακά συγκροτήματα, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής στις 11-5-2020.

Επιπρόσθετα, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται κατά ένα μέρος μόνον εντός της περιμέτρου που ορίστηκε στην Τρίτη και επιλέγουν να ανοίξουν τελικώς τη δεύτερη εβδομάδα (από 11 Μαίου), όπως για παράδειγμα η αλυσίδα JumboΜΠΕΛΑ 0,00%. Αντιθέτως από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν οι αλυσίδες Πλαίσιο, Public, Intersport (αφού εντάσσονται βάσει ΚΑΔ στο πρώτο γκρουπ), καθώς και μεμονωμένα καταστήματα αυτής της κατηγορίας.

Στη δεύτερη φάση πάντως θα λειτουργήσουν και επιχειρήσεις με φυσικά καταστήματα μεγάλου εμβαδού όπως π.χ. η ΙΚΕΑ, αναστέλλοντας ωστόσο τη λειτουργία των καφέ, εστιατορίων και παιδοτόπων που υπάρχουν εντός.

Κλειστά παραμένουν αφενός τα εμπορικά κέντρα (και όσα καταστήματα αλυσίδων βρίσκονται εντός τους) αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica, Notos Com και FactoryOutlet έως την 1 Ιουνίου.

Στο επιχειρησιακό σκέλος, τόσο το πρώτο γκρουπ όσο και το δεύτερο γκρουπ σχεδιάζουν την κατανομή του προσωπικού που θα απασχοληθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυσικού καταστήματος, αλλά και με βάση την ανάγκη να υπάρχουν αρκετές βάρδιες εργαζομένων. Μέχρι στιγμής επισήμως μόνον ο όμιλος ένδυσης Inditex (Zara και οι υπόλοιπες ομόσταβλες αλυσίδες ένδυσης) αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει «περιορισμένη εξυπηρέτηση», καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα δουλεύουν ταυτόχρονα.

Όσον αφορά το ωράριο, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά θα εξαντλούν το ωράριο για εξυπηρέτηση πελατών και την αποφυγή συνωστισμού. Ωστόσο, εφόσον το ωράριο δεν είναι δεσμευτικό οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν «κατά το δοκούν» εφόσον πρώτα εκτιμήσουν την συμπεριφορά των καταναλωτών τους.

Σημειώνεται πάντως ότι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, προειδοποιούν ότι μέσα στο Μάιο ενδεχομένως να φανούν τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν με το lockdown και «δεν πρόκειται να ξανανοίξουν». Ήδη σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές μικρά καταστήματα έχουν αδειάσει από εμπόρευμα και εξοπλισμό, δίνοντας το μήνυμα της μη επανόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΜΗ τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 231 παύσης επιχειρήσεων αλλά και 791 ενάρξεις. Οι αριθμοί ωστόσο τόσο των λουκέτων όσο και των ενάρξεων είναι εξόχως χαμηλοί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το lockdown εμπόδισε την κινητικότητα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα, τα «λουκέτα» το Μάρτιο του 2020 ήταν 660 το Μάρτιο, 1.153 το Φεβρουάριο και 1.401 τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως, οι ενάρξεις ήταν 2.484 τον Μάρτιο, 4.245 τον Φεβρουάριο και 3.869 τον Ιανουάριο.

Ανταγωνισμός

Ζήτημα ωστόσο έχει προκύψει όσον αφορά πρακτικές που χαρακτηρίζονται αθέμιτες από μερίδα του λιανεμπορίου που παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ότι τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν προϊόντα (είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικές μικροσυσκευές κ.τλ.). Σημειώνεται ότι στην Κύπρο τα εν λειτουργία σούπερ μάρκετ επιτρεπόταν να πωλούν μόνον τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, εξαιρώντας άλλα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι το θέμα έθιξε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 4-5-2020 να μπορούν να πωλούν αποκλειστικά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11-5-2020.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours