Μέτρα ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων θα ισχύσουν και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες. Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

«Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυστηρά μέτρα των Χριστουγέννων και οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματαχωρίς κάλαντα τις παραμονές και μετακίνηση για το ρεβεγιόν με αποστολή sms στο 13033 με κωδικό 6, τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή.

Περιορισμός ατόμων και στα οικογενειακά τραπέζια, όπου θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση διαπίστωσης υπεράριθμου πάρτι, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και 300 ευρώ για κάθε παρευρισκόμενο.

«Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που έχουμε σήμερα σε ισχύ και θα κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η μετάβαση σε άλλο νομό απαγορεύεται, με τις αρχές να συνεχίζουν τους αυστηρούς ελέγχους. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, ωστόσο την 1η Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Σχολεία

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, ανέφερε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας πως εντός της εβδομάδας θα γίνει συνάντηση της υπουργού παιδείας με τους ειδικούς για να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.

Επικρατέστερη μέχρι στιγμής ημερομηνία, για το πρώτο σχολικό κουδούνι της νέας χρονιάς, τουλάχιστον για τα δημοτικά, είναι η 8η Ιανουαρίου.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. «Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

«Είναι προτεραιότητα της επιτροπής τα σχολεία ως δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ωστόσο διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, κοντά στην ημερομηνία αυτή ώστε να έχουν συλλεγεί και να μπορούν να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πηγή:topontiki.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours