Πέθανε ο Νότης Λαλαΐτης των Idols

Ένας ωραίος και ζεστός άνθρωπος γεμάτος από χόμπι από τη θρυλική γενιά του 60, ο Νότης Λαλαΐτης, οργανίστας των Idols και μέλος του συγκροτήματος του Ντέμη Ρούσσου, πέθανε σε ηλικία 75 ετών, στην Αθήνα, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Η απώλεια του έγινε γνωστή χθες το βράδυ από την ανάρτηση στο facebook του ντράμερ Μάκη Γιούλη, γιου του Αντώνη Γιούλη των Idols.

Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των θεατρικών δρώμενων του Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου “Δήλια Δρώμενα” με έδρα του το Δήλεσι Βοιωτίας από την ίδρυσή του, το 2011, έως σήμερα. Ακόμη ήταν σπουδαίος piano-bar entertainmer με εμφανίσεις στα καλύτερα μαγαζιά και ξενοδοχεία έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
11Στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια το Καλοκαίρι του 2019 (Φωτο : Γιάννης Κανελλόπουλος)

Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ψαγμένος και επηρεασμένος από διαφορετικές κουλτούρες μεγαλώνοντας στην κοσμοπολίτικη και ευγενική Αίγυπτο. Ο Νότης Λαλαΐτης από το 1975 έως το 1981 ήταν μέλος του συγκροτήματος και στενός συνεργάτης του Ντέμη Ρούσσου, καλοί φίλοι από παιδιά στην Αίγυπτο και αρχικά μέλη των Idols. Το διάστημα αυτό συμμετέχει σε ορισμένες ηχογραφήσεις προσωπικών δίσκων του Ρούσσου, σε μια περίοδο που η φήμη του ήταν παγκόσμια και γύρισαν όλο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες.
13

Ο Νότης Λαλαΐτης γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί τελείωσε το 6o Γυμνάσιο και ως μαθητής ακόμη σχημάτισε το πρώτο συγκρότημά του, 7 Άσσοι. Στα 18 του χρόνια ήρθε στην Αθήνα.

Το 1964 κι ενώ σπούδαζε στην Ανωτάτη Σχολή Ναυπηγών στον Πειραιά, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κιθαρίστα Αντώνη Γιούλη, στενού φίλου του και γείτονά του έως τώρα στα Κάτω Πατήσια, και σχημάτισαν μαζί τους Idols, ένα από τα πιο πετυχημένα και μακροβιότερα ελληνικά συγκροτήματα που σχηματίστηκαν στα 60s που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία της ποπ μουσικής στην Ελλάδα και λατρεύτηκαν από τους τηνέιτζερς της εποχής, όσο λίγα.
9
Συναυλία με τον Ντέμη Ρούσσο στο Rosario στην Αργεντινή το 1978

Ήταν ο στυλοβάτης των Idols σε όλη τη φάση τους έως το 1975, δεν έλειψε από καμιά σύνθεση τους, αλλά και τις κατά καιρούς επανασυνδέσεις τους ως σήμερα.

Ξεκίνησαν με επιρροές από την γαλλική και ιταλική μουσική και στην συνέχεια προσάρμοσαν το ρεπερτόριό τους στα αγγλικά και στα ελληνικά. Το 1967 άνοιξαν μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής την ιστορική συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα και αναδείχθηκαν το δημοφιλέστερο συγκρότημα της περιόδου 1967- 68. Η αρχική τους σύνθεση, σε μια πορεία από το 1964 ως το 1975, ήταν : Αντώνης Γιούλης (κιθάρα), Τζο Μισά (τραγούδι), Ντέμης Ρούσσος (μπάσο), Νότης Λαλαΐτης (όργανο), Νίκος Τσιλογιάννης (ντραμς) και Ντίνος Παπαβασιλείου (πιάνο).

Όλοι μουσικοί ένας κι ένας με ξεχωριστή ιστορία μέσα στα χρόνια.
7
Οι Idols εξώφυλλο στο περιοδικό Φαντάζιο

Με δόσεις αγόρασε το πρώτο του όργανο, μια Farfisa, η πρώτη που πουλήθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ίδιο, το 1964, από τον Κωνσταντινίδη στην Πλατεία Κάνιγγος, το νέο όργανο της εποχής ιταλικής κατασκευής.

Ο Ν. Λαλαΐτης έπαιξε με τους Idols παντού ακόμη και στη μπουάτ «Αναμνήσεις» στη Πλάκα με τον Τόλη Βοσκόπουλο, όταν εμφανιζόταν με μπουζούκι, και δίπλα του τη Δούκισσα. Επίσης στην πρώτη τους έξοδο στο εξωτερικό έδωσαν συναυλίες στην Ελβετία.

Στο 28ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης βγήκε τέταρτος με το τραγούδι του «Στιγμές» σε ερμηνεία Έλενας Οικονομίδου και στίχους Νίκου Ελληναίου.
20
Οι Idols στην Αθήνα το 1968

Ζούσε από παλιά στην οδό Ευγένιου Καραβία στα Κάτω Πατήσια, όπου στο μπαλκόνι του κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Μιλούσε τρεις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη θάλασσα, έψαχνε το σύμπαν, κοιτούσε τ’ άστρα με το τηλεσκόπιό του κι ονειρευόταν. Το σπίτι του ήταν γεμάτο από τις συλλογές του από κοχύλια, μινιατούρες αυτοκινήτων, καραβιών, αεροπλάνων και φωτογραφίες. Ή

ταν και ο ίδιος φωτογράφος, ένα ακόμη αγαπημένο του χόμπι. Γενικά ήταν «τρελός» με το αρχείο του.

Θαύμαζε ιδιαίτερα τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Jimi Smith, τον Quincy Jones και τους Dave Clark Five.

Εδώ και αρκετά χρόνια είχε αφοσιωθεί στη jazz.

28
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους Idols. Ο Ν. Λαλαΐτης διακρίνεται πρώτος αριστερα.

του Γιάννη Αλεξίου

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours