Ο Χρήστος Ζορμπάς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ενώ την είδηση του θανάτου έκαναν γνωστή με αναρτήσεις τους στο Facebook η γυναίκα του Κίκη Διόγου (ηθοποιός και τραγουδίστρια και η κόρη του Σόνια, η οποία ακολουθεί τα καλλιτεχνικά βήματα των γονιών της.

Το πραγματικό όνομα ήταν Χρήστος Τζορμπατζόγλου. Είχε παίξει σε πολλές ταινίες, όπως “Κορόιδο Γαμπρέ”, “Νύχτα γάμου”, “Ευδοκία”, “Οι Βάσεις και η Βασούλα”, “ο Παλαβός κόσμος του Θανάση”, αλλά σε τηλεοπτικές σειρές όπως η “Γειτονιά μας”, ο “Μεθοριακός σταθμός”, ο “Ανατολικός Άνεμος”, ο “Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”.

Γεννήθηκε το 1938. ”Έφυγα από το χωράφι του πατέρα μου κυριολεκτικά από τον Κόσμιο και βρέθηκα στην τότε ζούγκλα της Αθήνας το 1959 την οποία ούτε γνώριζα. Η δραστηριότητα μου ήταν μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Με χαιρέτησε η μάνα μου αφού με πήγαν με τον αραμπά στο σταθμό με μια βαλίτσα δεμένη με σπάγκο στα τέσσερα να μη με κλέψουν και με αποχαιρέτησαν με το μουτζούρη. Βρέθηκαν εκεί σ ένα κόσμο αλλιώτικο μιλούσα την διάλεκτο κι έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν. Γράφηκα στην σχολή Σταυράκου έκανα ορθοφωνία 8 ώρες την ημέρα κι επέμενα για να τα καταφέρω”…
Ο Χρήστος Ζορμπάς έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 ταινίες, συμμετείχε σε εκλεκτές συνεργασίες στον ελληνικό κινηματογράφο, οι περισσότερες ταινίες του βραβευμένες, “Οι σιλουέτες” του Κωστή Ζώη, “Ανοιχτή επιστολή” του Γιώργου Σταμπουλόττουλου, “Το κορίτσι του 17” του Πέτρου Λύκα, η “Ορέστεια” του Βασίλη Φωτόπουλου, “η Βυζαντινή Ραψωδία” του Γιώργου Σκαλενάκη, “Η Ευδοκία” του Αλέξη Δαμιανού, η “Κάθοδος των 9” του Χρήστου Σιοπαχά βραβευμένη στο φεστιβάλ της Μόσχας. Ο Χρήστος Ζορμπάς έχει συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή όπως “άνθρωποι και ποντίκια” “το τσάι και συμπάθεια”, “Οιδίποδας τύραννος” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (περιοδεία στη νότιο Αφρική στο ρόλο του μάντη Τειρεσία) και συμμετοχή σε σήριαλ, τηλεοπτικές παραγωγές όπως “η Γειτονιά μας”, ο “Μεθοριακός σταθμός”, “Ανατολικός Άνεμος”, “ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”, με σκηνοθέτη τον Ερρίκο Ανδρέου μια πορεία που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Χρήστος Ζορμπάς επέστρεψε στην γενέτειρα του όπου λέει ότι η καλύτερη παράσταση που έχει παίξει είναι στην μεταπολίτευση σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν ανέβηκε η “Όπερα της πεντάρας” του Μπρεχτ με την Μελίνα Μερκούρη, τον Νίκο Κούρκουλο και άλλα ιερά τέρατα της τέχνης, Η θέληση του είναι να συμβάλει στην θεατρική και καλλιτεχνική αναβάθμιση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σύζυγος του η ηθοποιός Κική Διόγου.
Φιλμογραφία
Όταν χορέψουμε μαζί (2003)
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993) [καπετάν Μελέτης]
Δέσποινα (1990) [Θόδωρος]
Γρανίτα από χιόνι (1986) [Βαγγέλης]
Ο Γιάννης που έγινε Τζώννης (1986)
Παράξενη συνάντηση (1986)
Η κάθοδος των εννιά (1985)
Ο ρεπόρτερ (1982)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Ο ήλιος του θανάτου (1978)
Συνομωσία στη Μεσόγειο (1975)
Οι βάσεις και η Βασούλα (1974) [Μεμάς]
Ευδοκία (1970) [νταβατζής]
Ο μεγάλος ένοχος (1970)[Μεμάς Γαλιάτσος]
Η ζούγκλα των πόλεων (1970) [αφεντικό χαρτοπαικτικής λέσχης]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
Το κορίτσι του 17 (1969)
Τρικυμία μιας καρδιάς (1969)
Ο ναύτης του Αιγαίου (1968)
Ανοιχτή επιστολή (1968)
Βυζαντινή ραψωδία (1968)
Νύχτα γάμου (1967)
Σιλουέτες (1967)
Συντρίμμια τα όνειρα μας (1967)
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [Μηνάς Διαμαντόπουλος]
Τρικυμία μιας καρδιάς (1969)
(πηγή βιογραφικού Έλληνες Ελληνίδες Ηθοποιοί)
Σημείωση (από σχόλιο συναδέλφου):
Δημήτρης Μπάτης: Αναφέρω 2 τηλεταινίες που έγιναν αργότερα σειρές στην ιδιωτική τηλεόραση: “Ένα αστέρι γεννιέται” του Αλέκου Σακελλαρίου και η Καρδιά του Πατέρα ” σε σκηνοθεσία Αποστόλη Τεγοπούλου. Είχα την τύχη και τιμή να συμπαιξω μαζί του σε χαρακτηριστικές σκηνές! Υπέροχος Ηθοποιός και Άνθρωπος! Ένας από μας…
Καλό του ταξίδι…

Η ανάρτηση αναφέρει το εξής:

«Έφυγε σήμερα, τόσο ξαφνικά, ο Χρήστος Ζορμπάς, Καλό ταξίδι αγαπημένε μας!!»

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours