Ο κορονοϊός καλπάζει στην Αττική – 10 εισαγόμενα, που βρέθηκαν τα υπόλοιπα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε απόψε (3/8) 77 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αναλυτικά ο «χάρτης» της κατανομής τους.

Ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικότερα η κατανομή των νέων περιστατικών έχεις ως εξής:

  •  8 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 2 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 28 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 9 στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία 2 συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης
  • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • 5 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως τα εισαγόμενα κρούσματα είναι συνολικά 10, καθώς και ότι στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική η οποία καταγράφει την πλειοψηφία των νέων περιστατικών του ιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ΕΔΩ.

Έξαρση

Υπενθυμίζεται πως μετά και από τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων τα προηγούμενα 24ωρα οι ειδικοί έκαναν λόγο για έξαρση της κρίσης του κορονοϊού, με ορισμένους να εκτιμούν ότι το «2ο κύμα» της πανδημίας πλησιάζει.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα, που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος σήμερα το πρωί.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ μάλιστα προειδοποίησε πως «αν συνεχίσουμε έτσι» ο δείκτης R0 θα φτάσει το 1.

Ακόμη, σημείωσε, πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας».

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Στο παραπάνω πλαίσιο, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας.

«Η συμμόρφωση είναι κρίσιμη προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι 18 Αυγούστου η απόφαση με βάση την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορονοϊού τονίζοντας ότι η αύξηση στα πρόστιμα που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο «είναι μεγάλη και πιστοποιεί τη χαλάρωση που βλέπουμε γύρω μας».

Έκτακτα μέτρα στην Καβάλα

Αξίζει να σημειωθεί πως προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί και η επιδημιολογική κατάσταση στην Καβάλα.

Νωρίτερα σήμερα έγινε μάλιστα γνωστό πως ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης αποφάσισαν την αναβολή όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Ανακοινώθηκε δε πως πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί οι πωλητές και οι παραγωγοί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο που πλησιάζει τους πάγκους για να ψωνίσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours