Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, με τις Αρχές να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την έξαρση του φαινομένου

Στο πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου στη Νέα Ερυθραία η Αστυνομία έλαβε σήμα για οχτώ ύποπτους ανήλικους, οι οποίοι ήταν μαυροφορεμένοι και κρατούσαν «πολεμοφόδια». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σήμα που έλαβε η Άμεση Δράση, ένας ανήλικος κρατούσε μαχαίρι και ένας άλλο όπλο ρέπλικα, με τα οποία απειλούσαν μαθητές που έκαναν βόλτα στο πάρκο.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στο σημείο και μετά από αναζητήσεις εντόπισαν στην οδό Ηλία Βενέζη δύο ανήλικους. Στην κατοχή του ενός εκ των δύο, ηλικίας 16 ετών, βρέθηκε ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ. Ο 16χρονος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για το νόμο περί όπλων.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί διαδοχικά περιστατικά βίας με θύτες και θύματα παιδιά σε Νέα Ερυθραία, Αγία Παρασκευή και κέντρο Αθήνας.

Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας αποτυπώνουν το σκηνικό έξαρσης. Η πρόκληση σωματικών βλαβών είναι μία από τις κατηγορίες αδικημάτων που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σοβαρή. Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν συνολικά 154 δικογραφίες για πρόκληση σωματικών βλαβών από ανήλικους –με θύματα κατά κύριο λόγο ανήλικους- ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) είχαν σχηματιστεί 132 δικογραφίες. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 17%.

Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι για τα αδικήματα αυτά το 2021 ήταν 247, ενώ το 2020 ήταν σημαντικά λιγότεροι (194). Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση στους ανήλικους δράστες κατά 27,5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτιζαν κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- δικογραφίες για πέντε ανήλικους.

Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και είναι άκρως ανησυχητικό αφορά στην ηλικία από την οποία ξεκινούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά μεταξύ 8 και 14 ετών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανήλικων που ξεκινούν τις παράνομες πράξεις μετά την ηλικία των 15 ετών.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ανήλικοι μπήκαν στην παρανομία πριν ακόμα κλείσουν τα 12 έτη. Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Ενδεχομένως η έξαρση να συνδέεται με κάποιο τρόπο και με τα lockdowns ή την όλο ένα αυξανόμενη επίδραση των social media. Επιρροές από συμμορίες του εξωτερικού, για παράδειγμα από την Αμερική, που έγιναν γνωστές μέσα από το διαδίκτυο. Οι δράστες στο 90% των περιπτώσεων είναι αγόρια και στο 10% κορίτσια», λέει αστυνομική πηγή.

Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες χειρίστηκαν 1179 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι ήταν 1750, εκ των οποίων οι 1483 ήταν ηλικίας από 15 έως 18 ετών. Επίσης, από τους 1750 ανήλικους κατηγορούμενους, τα 233 ήταν ανήλικα κορίτσια.

About Post Author

You May Also Like

More From Author