Τι ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιόδρας που βρέθηκε εκτάκτως στον οίκο ευγηρίας. Από που προέρχεται η διασπορά στη δομή. Όλες οι εξελίξεις.
Σε 36 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επισκέφτηκε τη δομή εκτάκτως, έπειτα από τη γνωστοποίηση της επιδημιολογικής εστίας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».
Παραλαμβάνουν διαμένοντες τα ασθενοφόρα
Την ίδια ώρα, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο και τις φωτογραφίες του GRTimes.gr, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να παραλαμβάνουν ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, ενώ συνεχίζονται τα τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Όπως είπε η κόρη ενός 90χρονου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, όλες αυτές τις ημέρες οι έλεγχοι ήταν αυστηροί και δεν επιτρέπονταν τα επισκεπτήρια.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 80 έως 92 ετών, και μία εργαζόμενη εντοπίστηκαν θετικοί. Όλοι τους διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ σε όσους μένουν και εργάζονται στον εν λόγω οίκο ευγηρίας πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορωνοϊό, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας..
«Αυτή την ώρα ξανά γίνεται και νέα δειγματοληψία, στέλνονται τα δείγματα στον ΕΟΔΥ και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που μας δίνονται», δήλωσε στο GRTimes.gr, ο εκπρόσωπος του οίκου ευγηρίας Ιωάννης Ζαγκλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας βρίσκονται πάνω από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων. «Όλοι όσοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έχουν απομονωθεί και θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο», συμπληρώνει ο κ. Ζαγκλής.
Σύψας: Μεγάλο ποσοστό των διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους.
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Και συνέχισε: «Η κινητικότητα πληθυσμού σχετίζεται με την έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα, συνωστισμός. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Μαγιορκίνης: Αναμένουμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στο τέλος της εβδομάδας
Σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας.
Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ «αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».
+ There are no comments
Add yours