Κορονοϊός – Άνοιγμα σχολείων: Αυτή είναι η ημερομηνία που φαίνεται να «κλειδώνει»

Κορονοϊός: Μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους της αρμόδιας επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η καταληκτική ημερομηνία έναρξης των σχολείων φαίνεται να είναι η 14η Σεπτεμβρίου, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος και για τις οικογένειες που επέστρεψαν στις εστίες τους τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στις 15:30, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, για να συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο.

Μαγιορκίνης: Θα πήγαινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου

Εν τω μεταξύ μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας (31/08) στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το σημείο κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά».

«Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».

«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε»

Πάντως νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου».

«Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος τόνισε: «Χωρίς μάσκα τη βάψαμε» και εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα και ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους. Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας. Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία. Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού.

Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου. Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

Υποχρεωτική η μάσκα

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία, μαθητές και δάσκαλοι θα επιστρέψουν στα σχολεία φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους. Η μάσκα δε θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα, τα οποία θα γίνονται ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία.

Όπως έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όσοι μαθητές αρνηθούν να φορέσουν μάσκα, θα απομακρύνονται από την αίθουσα.

Δείτε τι δήλωσε η η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, για το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία που έχει γίνει, μιλώντας στο Mega, σήμερα το πρωί:

Κεραμέως: Είμαστε έτοιμοι

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί .Έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ και τα βιβλία είναι στη θέση τους, προσέθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την ίδια ημερομηνία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες.

Και πρόσθεσε ότι «θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».

Η κ. Κεραμέως τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «είναι μεγίστης σημασία να βρεθούν τα παιδιά και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον».

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours