Άλλη μια χρονιά η Ελλάδα «σπάει» κάθε ρεκόρ στο Διεθνές Πρόγραμμα για τις γαλάζιες σημαίες, κατέχοντας φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

Στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών.

Την ίδια ώρα πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το βραβείο της «Γαλάζιας Σημαίας» και πώς απονέμεται

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση που έχει διάρκεια ενός έτους απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

–    η καθαριότητα

–    η οργάνωση

–    η πληροφόρηση

–    η ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών

–    η προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου

–    η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις παραλίες που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours