Οι πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοιας επιστρέφουν στον καμένο τόπο τους, αντικρίζοντας την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών τους. Οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν έκκληση στους Έλληνες να προτιμήσουν για διακοπές τον τόπο τους και να τους στηρίξουν σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή.

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βόρεια Εύβοια οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά τους και προσπαθούν να ανασυνταχθούν. Στο Βουτά, οι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους, δε κατάφεραν όμως να προστατεύσουν το δάσος, τις καλλιέργειες και τα μελίσσια.

Ο Γιώργος Γερασιώτης– κάτοικος Βουτά δηλώνει: «Ήδη ο κόσμος σκέφτεται να εγκαταλείψει το χωριό μιλάμε για ολοκαύτωμα».

O Μπάμπης Κουσκέρογλου, οδηγός βουνού και μελισσοκόμος, μέσα σε λίγες ημέρες έχασε και τις δύο πηγές εισοδήματος του: «Αυτό το κομμάτι χάθηκε ολοσχερώς, σε 50 χρόνια τώρα, ερχόντουσαν για τη θάλασσα και αγαπούσαν το βουνό, το βλέπετε γύρω σας, να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε ψυχολογικά».

Πριν από τέσσερις ημέρες στο κυπαρίσσι Ευβοίας οι κάτοικοι πρόλαβαν να φύγουν την τελευταία στιγμή. Όταν γύρισαν βρήκαν καμένα σπίτια και αποθήκες.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στεφανής– κάτοικος Κυπαρισσίου Ευβοίας: «Τελευταία στιγμή έφυγα, γιατί δεν είχα νερό, έλιωσαν όλα τα λάστιχα, εδώ ήταν κουζίνα και καθιστικό, τώρα πως είναι ούτε εμείς δεν το αναγνωρίζουμε».

Από καθαρή τύχη σώθηκε το σπίτι του κύριου Αποστόλη στο Κυπαρίσσι. Ακριβώς δίπλα, του αδερφού του καταστράφηκε ολοσχερώς: «Μπορεί να φτιάξει αυτό το σπίτι; Ολική καταστροφή,  δεν ξέρω αν θα κάτσω εδώ η αν θα φύγω».

Δεκάδες σπίτια σώθηκαν από την επέμβαση των κατοίκων και των εθελοντών που ρίχτηκαν στις φλόγες από τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς.

Εργαζόμενος στην καθαριότητα ο Γιώργος, αναφέρει: «πήγαμε με το αυτοκίνητο μας να δούμε τι γίνεται στα σπίτια των φίλων μας και ξαφνικά από θεατές αναγκαστήκαμε θελήσαμε να γίνουμε και πυροσβέστες. Έμαθα να κουμπώνω μάνικα 25αρα ενώ δεν ήξερα τι σημαίνει λάστιχο, μέσα σε 2 λεπτά».

Ο εθελοντής πυροσβέστης Χρήστος Ηλιάρης, επισημαίνει: «Ήταν πολύ δύσκολα, δυστυχώς ευτυχώς καταφέραμε ότι μπορέσαμε, ο κόσμος έχει ανάγκη».

Την εβδομάδα του 15Αυγουστου, η παραλία στο Πευκί έχει ερημώσει. Έκκληση κάνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι Έλληνες να επισκεφθούν το τόπο τους και να στηρίξουν την τοπική οικονομία.

«Να έρθει ο κόσμος, ότι κάηκε κάηκε, εμείς είμαστε έτοιμοι», τονίζει ο Θοδωρής Αλεξίου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Πευκί, ενώ ο Πέτρος Στεφανής, κάτοικος Βόρειας Εύβοιας, δηλώνει: «Χάθηκαν όλες οι δουλειές.. να κάνει λίγες διακοπές».

Κάτοικοι στο Πευκί έγραψαν «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» με πέτρες στην παραλία, την ώρα που το πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον έκανε ρίψεις νερού.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση του κόσμου που έσπευσε με προμήθειες στο κλειστό γυμναστήριο της Ιστιαίας όπου γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τους πληγέντες στηρίζει προσφέροντας ζεστό φαγητό η κοινωνική κουζίνα «άλλος άνθρωπος».

Πηγή: ΕΡΤ

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours