Στα τρία χρόνια που λειτουργεί το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας έχουν γίνει συνολικά 8.000 καύσεις νεκρών – Πόσο κοστίζει η αποτέφρωση

Ο Χάρης Καμπουρίδης, ο σημαντικός ιστορικός Τέχνης που έφυγε σε ηλικία 72 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο, είχε δηλώσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί το σώμα του και έπειτα να σκορπιστούν οι στάχτες στον Ίασμο, επάνω από τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης-Κομοτηνής. Ο Καμπουρίδης είναι μεταξύ εκείνων που επέλεξε την αποτέφρωση αντί την ταφή, όπως είχαν επιλέξει η Μάρθα Καραγιάννη, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Θεόφιλος Μητρούδης πρόεδρος του μπασκετικού ΑΡΗ, η Ροζίτα Σώκου, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Τάσος Κουράκης, ο Κώστας Παπαϊωάνου εκδότης της εφημερίδας Ποντίκι, ο Πέτρος Κουναλάκης, η Λένα Γκόλφη – Παναγοπούλου σύζυγος του προέδρου της ΓΣΕΕ, η Ντίνα Κώνστα, η Άννα Μέγα, ο Ορφέας Ζάχος και χιλιάδες άλλοι.

apotefrotirio-0

Όλοι τους αποτεφρώθηκαν στο μοναδικό κέντρο στη Ριτσώνα το οποίο στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει περίπου 8000 άτομα. «Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν την αποτέφρωση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη για να πλησιάσουμε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε και ένα δεύτερο αποτεφρωτήριο που να εξυπηρετεί κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα το 65% είναι από το νομό Αττικής και το 35% από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ το 58% είναι άνδρες και το 42% γυναίκες», θα πει στο protothema.gr ο κ. Αντώνης Αλακιώτης πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.

Η πρώτη αποτέφρωση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και έκτοτε 8000 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί στη Ριτσώνα. Μέχρι τότε όσοι ήθελαν να αποτεφρωθούν οι συγγενείς τους αναγκάζονταν να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία καταβάλλοντας 570 ευρώ για την καύση και όσα χρήματα χρειάζονταν για τη μετακίνηση στη γειτονική χώρα. Το κόστος αποτέφρωσης στη Ριτσώνα είναι περίπου 600 ευρώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ-ΑΛΑΚΙΩΤΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αγώνας του κ. Αλακιώτη για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, όταν το 1996 έδωσε υπόσχεση στο φίλο του γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη ότι θα τον αποτέφρωνε στην Ελλάδα. Αλλά ο Παύλος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή το 2004 και ο κ. Αλακιώτης μαζί με τον αδερφό του Μοσχίδη Γιώργο τον πήγαν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση μιας και στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε νόμος για την αποτέφρωση. Αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στο φίλο του την κράτησε και έγινε πράξη ύστερα από 24 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος.

Όπως είπε στο protothema.gr σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Χριστόδουλο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα. Και από το 2006 πέρασαν άλλα 13 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όποτε εγκαινιάστηκε στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο.

Πηγή:protothema.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author