Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εντολή να μην πιάνουν οι αστυνομικοί τα έγγραφα στους ελέγχους

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. στους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους 

Οδηγίες για ελέγχους εξ αποστάσεως έχει δώσει η ΕΛ.ΑΣ. στους αστυνομικούς που έχουν βγει στους δρόμους από το πρωί για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Από σήμερα έχουν απαγορευθεί οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αστυνομικοί σταματούν οδηγούς αλλά και πεζούς, προκειμένου να ελέγξουν αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Η εντολή της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι αστυνομικοί να τηρούν τις αποστάσεις και να μην πιάνουν τα έγγραφα που τους παρουσιάζουν οι πολίτες.

«Σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί στους αστυνομικούς να μην έρχονται σε σωματική επαφή με τους πολίτες και να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού» ανέφεραν πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ.

«Οι οδηγίες είναι να ελέγχουν εξ αποστάσεως τα απαραίτητα έγγραφα ή τα μηνύματα sms στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, που τους επιτρέπουν να μετακινηθούν. Αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων. Προμηθευτήκαμε 250.000 γάντια και 200.00 μάσκες» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Συστάσεις σήμερα, πρόστιμα από αύριο

Σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι αστυνομικοί κάνουν συστάσεις και δίνουν σχετικές συμβουλές στους πολίτες. Από αύριο, όμως, δεν θα υπάρχει επιείκεια γι’ αυτούς που δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται κυρώσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα forma.gov.gr, προκειμένου να προμηθεύονται τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται. Υπάρχουν τρεις τρόποι βεβαίωσης, ανάλογα με την περίπτωση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση τύπου Α, ενώ για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση τύπου Β’, να έχουν στείλει ένα SMS στο 13033 ή να έχουν γράψει σε λευκό χαρτί τα στοιχεία τους και τον λόγο μετακίνησης.

Πηγή:lifo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours