Αλλαγές στα μέτρα και τέλος η μάσκα από 5 Μαρτίου

Τέλος η μάσκα και επίσημα εισηγείται η Επιτροπή πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και για άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης αλλά και ανεμβολίαστους.

Αυτή είναι η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, με ισχύ από το Σάββατο 5 Μαρτίου.

Την κατάργηση του μέτρου είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η πανδημία μέχρι το φθινόπωρο θα είναι σε φθίνουσα πορεία και τόνισε πως «πολύ σύντομα θα υπάρχει ως σύσταση και όχι ως υποχρεωτικότητα».

Επισήμανε επίσης ότι «ούτως ή άλλως κατά βάση ο πολίτης δεν το τηρεί, αλλά δεν υπάρχει και επιδημιολογικό ενδιαφέρον».

Ποια μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν και την Καθαρά Δευτέρα

Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς απαιτείται η χρήση υψηλής μάσκας προστασίας ΚΝ95 ή διπλής χειρουργικής μάσκας. Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΤΕΛ, ενώ για το ταξίδι με τρένο ή αεροπλάνο δεν έχει ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα μάσκας υψηλής προστασίας.

Στους κλειστούς χώρους της εστίασης συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Την προηγούμενη Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδωσαν το σήμα για να καταργηθεί η μάσκα προστασίας και στους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

Βέβαια, ξεκαθάριζαν ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο στις περιοχές χαμηλότερου κινδύνου, όπου δηλαδή δεν εντοπίζεται έξαρση του ιού. Όμως, δεδομένου ότι τα CDC δίνουν τη «γραμμή» της διαχείρισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, αναμένεται να ακολουθήσει η ίδια τακτική και στην Ευρώπη -και την Ελλάδα- νωρίτερα ίσως από το αναμενόμενο.

Η δήλωση Πλεύρη

«Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

ieidiseis.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours