Από αύριο, Δευτέρα, οπότε και ανοίγει το λιανεμπόριο, θα φύγουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ημερομηνία επαναλειτουργίας για το λιανεμπόριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι απαγορευτικές κορδέλες στα ράφια των σούπερ μάρκετ φεύγουν και οι υπεραγορές θα μπορούν εκ νέου να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες (ΣΚΑΪ) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Υπενθυμίζεται πως  μέχρι σήμερα, τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούσαν να πωλούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών, εξοπλισμό ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ενδύματα – υποδήματα, παιχνίδια κ.α..

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η μετακίνηση στο σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να πραγματοποιείται με το SMS στο 13033, ή την αντίστοιχη βεβαίωση για τις κατ’εξαίρεση μετακινήσεις.

Παραμένει, επίσης, η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο (ή η μετακίνηση εντός 2 χλμ.) για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με το πλαίσιο που ισχύει για τα ψώνια σε καταστήματα του λιανεμπορίου τα οποία ανοίγουν αύριο, Δευτέρα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

SMS 13032: Τι γράφουμε από τη Δευτέρα για τα ψώνια

Τι πρέπει να ξέρετε για το SMS στο 13032, το οποίο μπαίνει στις ζωές μας από αύριο, Δευτέρα, για τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Με το SMS στο 13032 θα κάνουμε τα ψώνια μας από αύριο, Δευτέρα (5/4), ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, οι πολίτες θα πρέπει αρχικά να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα που τους ενδιαφέρει – ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά – την επιβεβαίωση για το οποίο θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου, μαζί με το SMS και την ταυτότητά τους – το αποδεικτικό του ραντεβού μπορεί, επίσης, να είναι ένα SMS, ή ένα e-mail κλπ..

Αναφορικά με το νέο πενταψήφιο που μπαίνει στις ζωές μας, στο οποίο δεν στέλνουμε κάποιον κωδικό, όπως στο 13033, γνωστοποιήθηκε πως οι καταναλωτές δε χρειάζεται παρά να στέλνουν κενό μήνυμα στο 13032.

Επισημαίνεται πως στη δυνατότητα αυτή, πάντως, υπάρχει «κόφτης» καθώς μπορούμε να στείλουμε το σχετικό SMS μόνο μία φορά ανά 24ωρο, ενώ ισχύει για 3 ώρες. Από την άλλη, οι μετακινήσεις για τα ψώνια στα καταστήματα που ανοίγουν δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Σημειώστε, επίσης, πως με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους για τα οποία υπήρχε απαγόρευση, μέχρι πρότινος (ρούχα, καλλυντικά, κλπ.).

Τι λέει το ΦΕΚ για το νέο SMS

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε χθες, «για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά/παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside) […] επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μία (1) φορά εντός ενός εικοσιτετραώρου με σκοπό την επίσκεψη καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Ως εικοσιτετράωρο λογίζεται το χρονικό διάστημα από τις 00.00 μέχρι τις 23.59 κάθε ημέρας.

Για τη μετακίνηση με σκοπό την επίσκεψη καταστημάτων λιανικού εμπορίου του προηγούμενου εδαφίου, κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032.

Στη συνέχεια λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών (3) ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για
τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου.

Κατά τη μετακίνησή του κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του.

Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία (1) φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή».

Πού δεν ανοίγουν τα μαγαζιά

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες ΘεσσαλονίκηςΚοζάνης και Αχαΐας έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την επόμενη η Πολιτική Προστασία.

Στην ενημέρωση της Τετάρτης – όπως και της Παρασκευής – οι ανακοινώσεις έδειχναν πως το άνοιγμα του εμπορίου ήταν οριζόντιο, πάντως, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν οργισμένοι, πλέον, για τα «μπρος – πίσω» κυβέρνησης και επιστημόνων.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

You May Also Like: