Άχρηστα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από φθινόπωρο

Η ημερομηνία λήξης σε πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης φέρνουν ανατροπές το φθινόπωρο αν επιστρέψουν τα μέτρα.

Από την 1η Μαΐου τελειώνει η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, φέρνοντας έτσι κανονικότητα προ-covid εποχής στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι η άρση των μέτρων δεν θα είναι οριστική και πως από τον Σεπτέμβριο θα επαναξιολογηθούν όλα.

Έτσι, δεν είναι απίθανο, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση λόγω των καλοκαιριών διακοπών ή φόβος και ανησυχία για τους κλειστούς χώρους ξανά τον χειμώνα, να επανέλθουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και άλλους χώρους και να αποκλειστούν ξανά οι ανεμβολίαστοι.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε πάρα πολλούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Υπενθυμίζεται πως με τις νέες ημερομηνίες λήξης που δόθηκαν στα πιστοποιητικά των μερικώς εμβολιασμένων και των νοσήσαντων, το Πάσχα μπόρεσαν να κινηθούν χωρίς rapid test αφού πλέον δεν θεωρούνταν ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, το ίδιο δεν θα ισχύει και το φθινόπωρο αφού η διάρκειά τους έχει καθοριστεί ως εξής:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Εάν επανέλθουν τα μέτρα που ίσχυαν επί εννέα μήνες και καταργούνται την Πρωτομαγιά, θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και το λιανεμπόριο, ενώ είναι πιθανό να αποκλειστούν ξανά από τις εξής δραστηριότητες:

  • Απαγορεύεται η είσοδός τους σε: εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.
  • Συνεχίζει να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

ieidiseis.gr

About Post Author