«Πρεμιέρα» κάνουν από τις 8 Μαΐου, νέες δραστηριότητες, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης – Τι ανοίγει και πότε

Βήμα – βήμα γίνεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς, να έχουν θέσει ήδη επί τάπητος τους επόμενους «σταθμούς».

Από την μία η πορεία του εμβολιασμού και από την άλλη οι αποφάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων μας οδηγούν σε ένα καλοκαίρι που θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα.

Στην μάχη κατά της πανδημίας, συμβάλλει τόσο η πορεία του εμβολιασμού στην χώρα, καθώς χθες ξεπεράστηκε και το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, όσο και ο καλός καιρός, ο οποίος θα βοηθήσει στην σταδιακή ανοσία του πληθυσμού.

«Όπλο» κατά της πανδημίας ο εμβολιασμός

Από το καλό στο καλύτερο πηγαίνει ο εμβολιασμός των πολιτών στην Ελλάδα, καθώς επιβεβαιώθηκε το ρεκόρ (108.576 χορηγήσεις σε πολίτες) που προανήγγειλαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι κ. Βασίλης Κικίλιας και Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη έγιναν στη χώρα 108.576 εμβολιασμοί, οι περισσότεροι από κάθε άλλη ημέρα, εκτινάσσοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στους 3.309.788 εμβολιασμούς.

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση είναι 2.272.659, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δυο δόσεις ξεπέρασαν το 1.000.000! Για την ακρίβεια, 1.037.129 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δυο δόσεις εμβολίου κι έκαναν το σημαντικότερο βήμα προς την «Ελευθερία».

Τα στατιστικά του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Tο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για τον Μάιο

  • Η Pfizer θα προμηθεύσει 2.150.000 δόσεις
  • Η Moderna 350.000 δόσεις
  • Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε την παράδοση 220.000 δόσεων ενώ αναμένεται έγκριση για επιπλέον 80.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca επιβεβαίωσε την παράδοση 150.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για πάνω από 300.000 δόσεις ακόμα.

Μιλώντας για τους εκπαιδευτικούς στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έκαναν προτεραιοποίηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία και ήδη έχει εμβολιαστεί το 30% εξ αυτών με την πρώτη δόση, ενώ το 70% έχει κλείσει ραντεβού για αν εμβολιαστεί μέσα στο Μάϊο.

Αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, 1.200 στο ΕΣΥ και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς και εντός του Μαΐου θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα από το ΕΣΥ αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Από σήμερα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχει ανέβει η φόρμα που μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία». Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνιο.

Μεγάλο «στοίχημα» τα σχολεία, με ασπίδα τα self test

Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας με self tests, τα οποία μπορούν να προμηθευτούν από σήμερα δωρεάν, από τα φαρμακεία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σχετική αναλυτική εγκύκλιος εστάλη την Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Επισημαίνεται ότι από τις 10 Μαΐου θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια. Από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια από τη Δευτέρα (10.05)

Την ίδια ώρα, διευρύνεται και η λειτουργία των Δικαστηρίων, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που ανοίγουν τα επόμενα 24ωρα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να δίνει διευκρινίσεις για το τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων ενέκρινε χθες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του Υπουργού με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Έτσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 προβλέπεται επιπλέον:

  • Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας

Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται

  • τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)
  • τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023
  • οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Αν και κάποιοι επιχειρηματίες είχαν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες, είναι σαφές ότι καλούνται σε έναν αγώνα ταχύτητας προκειμένου να υιοθετήσουν άμεσα τις οδηγίες που θα δοθούν την Παρασκευή, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν από το Σάββατο ή το νωρίτερο δυνατόν.

Πιθανό να καταργηθούν τα SMS μετά τις 15 Μαΐου

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega.

«Είναι και η ανοσία κομμάτι της κοινωνίας. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κρίνεται. Η πανδημία είναι πραγματικότητα, σκοτώνει ανθρώπους ή τους αφήνει με πολύ βαριές περιπέτειες και δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης και των ειδικών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είμαστε στην 15η από τις 16 θέσεις στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των υγιειονομικών. Πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί μας να αναλάβουν μια πρωτοβουλία να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών. Όταν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί είναι ατομικό του δικαίωμα, το οποίο κρίνεται, με τον υγιειονομικό όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, όταν γίνει εκείνος ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να κολλήσει κάποιον που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο. Θέτει τη ζωή των ασθενών του νοσοκομείου σε κίνδυνο επειδή εσύ δεν εμβολιάστηκες» τόνισε ο υπουργός για τους εμβολιασμούς των γιατρών.

Όσον αφορά στις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η νέα γενιά έχει βάλει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μετά και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».

Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν θέσει στην Επιτροπή θέματα όπως και την κατάργηση του click inside και η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση των ειδικών.

«Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε ο υπουργός.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours