Διέψευσε η Επίτροπος Ενέργειας ότι ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να υποκύψουν στον εκβιασμό του Πούτιν – Αύριο Τρίτη, η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο για την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Τις ελληνικές προτάσεις για  ενεργειακή αλληλεγγύη  παρουσίασε στο Συμβούλιο ο Κώστας Σκρέκας

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και να βασίζονται στην καλή πίστη Gazprom καθώς και ότι οι πληρωμές σε ρούβλια συνιστούν σαφή παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλώντας στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, που κλήθηκαν επειγόντως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, αναζήτησαν μια κοινή απάντηση στην απόφαση της Gazprom να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ανέφεραν επίσης τη σταδιακή παύση των αγορών πετρελαίου τους ως μέρος του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία απάντησε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις επιβάλλοντας την υποχρέωση οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλι για συναλλαγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι συμβάσεις που συνάπτουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι σε ευρώ ή σε δολάρια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία πλήρωσαν για τις αγορές τους στα νομίσματα που είχαν συμφωνηθεί. Σε αντίποινα, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ανέστειλε τις παραδόσεις της. Ως εκ τούτου, οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει να εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού για να καταστεί δυνατή η μετατροπή σε ρούβλια δημιουργεί πρόβλημα όσον αφορά τις κυρώσεις, καθώς η Gazprom παραδίδει το φυσικό αέριο, αφού ληφθεί η πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια.

Όπως υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Μπαρμπαρά Πομπιλί πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην τρέχουσα κρίση, και η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί μια μια προειδοποίηση καθώς οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι το επόμενο.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Σίμσον υπογράμμισε ότι η ως ΕΕ “ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για μονομερή αλλαγή των συμβάσεων η οποία είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις. Έχουμε εξηγήσει ότι οι συμβάσεις για τις πληρωμές είναι σαφείς. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επόμενη πληρωμή σε εταιρείες φυσικού αερίου και προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν και πρέπει να τους δώσουμε τη σαφήνεια που χρειάζονται. Ο μηχανισμός μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει δεκτός”.

Παράλληλα η Επιτροπος Σίμσον αμφισβήτησε την ορθότητα του ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ πληρώνουν ηδη ή σκέφτονται να πληρώσουν σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν γνωρίζει κανένα  κράτος – μέλος της ΕΕ που έχει την πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο.

Οι 27 υπουργοί πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή παύση των αγορών ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, προκειμένου να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα νέο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζεται, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν το αντικείμενο αυτού του Συμβουλίου Ενέργειας καθώς το ζήτημα των κυρώσεων δεν είναι αρμοδιότητα των υπουργών Ενέργειας, αλλά εμπίπτει στο πεδίο των υπουργών Εξωτερικών.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ  είπε ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ του εμπάργκο, αλλά ξεκαθάρισε ότι «η χώρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ούτε υποσχόμαστε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες για τη Ρωσία». 

Ο Κώστας Σκρέκας

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Μετά από το Συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, ο  Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

About Post Author

You May Also Like

More From Author