Το «φτωχότερο έθνος» της Ευρώπης φοβάται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα καταστρέψουν την οικονομία του

Η υπό κατάρρευση οικονομία της Μολδαβίας βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό σοκ,  αυτό της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου αλλα και των «εξαιρετικά υψηλών» τιμών της ενέργειας.

Η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης προετοιμάζεται για τον χειμώνα, δήλωσε η πρωθυπουργός  Νατάλια Γκαβριλίτσα

Το κράτος των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων με τον ετήσιο πληθωρισμό να ξεπερνά το 30% και με προθεσμία την 1η Οκτωβρίου για να διαπραγματευτεί την αποπληρωμή του χρέους της στην ρωσική Gazprom  — παρά το πενταετές συμβόλαιο με τον γίγαντα του φυσικού αερίου  προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Η κυβέρνηση έχει ηδη προσπαθήσει να ελαφρύνει το βάρος των αυξησεων στους πολίτες προωθώντας την χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για φυσικό αέριο στην πρωτεύουσα Κισινάου στοχεύοντας μείωση της κατανάλωσης με αέριο κατά 15%. Έχει επίσης ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρουμανία για πιθανές προμήθειες φυσικού αερίου σε προσιτή τιμή. 

Αλλά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται δίπλα και τις σχέσεις με τη Μόσχα να επιδεινώνονται ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η πρώην σοβιετική δημοκρατία κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση — ιδιαίτερα λόγω της κατεχόμενης από τη Ρωσία αποσχισμένης περιοχής της Υπερδνειστερίας εντός των συνόρων της . 

Σύμφωνα με την Γκαβριλίτσα οι συνομιλίες έχουν ενταθεί με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση  στην Υπερδνειστερία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, επειδή «θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα». 

Πηγή:naftemporiki.gr

About Post Author