Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε τον πόλεμο στην Αρμενία

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου 2022, η πολεμική μηχανή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση κατά των κατοικημένων περιοχών της νότιας Αρμενίας, Σοτκ, Γκορίς και Τζερμούκ και όχι αυτή τη φορά σε αμφισβητούμενα εδάφη. 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κ. Νικόλ Πασινιάν αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκ για την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν σε κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας και του εξέφρασε την ελπίδα για άμεση και επαρκή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. 

Με τη σειρά του ο κ. Μπλίνκ δήλωσε πως «είναι απαράδεκτη η κλιμάκωση της έντασης» και εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να καταβάλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Στη συνέχεια από αρμενικής πλευράς ενημερώθηκαν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των πρεσβειών ξένων χωρών, ενώ ο πρωθυπουργός κύριος Πασινιάν απέστειλε αίτημα για παρέμβαση του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ομάδας ΜΙΝΣΚ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Αρμενίας κ. Αράμ Τοροσιάν όπως είπε σε δηλώσεις του: «Στόχος της επίθεσης ήταν η αστική υποδομή. Μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα»

Άμεση ήταν η αντίδραση αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών μόλις ενημερώθηκαν για την γενικευμένη στρατιωτική επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα η Αρμενία από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν στα νότια της χώρας. 

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε από την πρώτη στιγμή: «Βαθιά ανησυχία για τις αναφορές για επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος. Ο βομβαρδισμός αρμενικών πόλεων και αθώων πολιτών είναι παράνομος και απαράδεκτος. Ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί στην αυταρχική βαρβαρότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν κάθε βοήθεια ασφαλείας προς το Αζερμπαϊτζάν τώρα». 

Η εκπρόσωπος της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Τζάκι Σπέιρ σε ανάρτησή της στο twitter ανέφερε: «Για να είμαστε σαφείς: πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένες αρμενικές πόλεις, ΟΧΙ, αμφισβητούμενη περιοχή. Είναι ασυνείδητο που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στον Αλίεφ στρατιωτική βοήθεια»

 Το μέλος της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ Pallone Frank καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αλίεφ στη νότια Αρμενία. 

«Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Μπλίνκεν πρέπει να εργαστούν με την Ομάδα ΜΙΝΣΚ του ΟΑΣΕ για να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή». 

 Οφείλει ο δυτικός κόσμος να επιδείξει τα ίδια δημοκρατικά αντανακλαστικά που έδειξε με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και να πάρει αντίστοιχα μέτρα και να μην κλείσει το μάτι στο Αζερμπαϊτζάν η Ευρώπη, επειδή χρειάζεται σήμερα το φυσικό αέριο του Αλίεφ. 

Πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις στο δικτάτορα Αλίεφ και στη χώρα του και να σταλεί άμεσα στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία, κατά τα πρότυπα της βοήθειας που στάλθηκε στην Ουκρανία. 

About Post Author